13 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Τρεις όροι για σύσφιξη σχέσεων

Στην πυρά η σημαία του Ισραήλ πριν από τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Η Αγκυρα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη...
Στην πυρά η σημαία του Ισραήλ πριν από τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Η Αγκυρα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη... 
Σχόλια περί προοπτικής ομαλοποίησης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, υπό προϋποθέσεις, προκαλεί η πληροφορία σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ έδωσε άδεια για τη μετάβαση στη Γάζα τουρκικών φορτηγών που θα μεταφέρουν υλικό για τις ανάγκες του εκεί νοσοκομείου «Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας».
  Σημειώνεται ότι έχει γραφτεί πως, για τα εγκαίνια του νοσοκομείου, αναμένεται να πάει φέτος στη Γάζα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την πληροφορία περί έγκρισης δημοσίευσαν η ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» και η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News».

Η ισραηλινή εφημερίδα έγραψε μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να είναι ένα βήμα για τη συμφιλίωση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας ανέφερε πως η έγκριση ισχύει για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου και για περίπου 25 Τούρκους που θα εργαστούν στο νοσοκομείο.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Γάζα δηλώνουν ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νοσοκομείου. Η χρηματοδότηση έγινε από το «Τουρκικό Πρακτορείο Συνεργασίας και Συντονισμού» (ΤΙΚΑ) που υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού και έχει ως αντικείμενο τις εξωτερικές βοήθειες της Τουρκίας.

Ως προς το ενδεχόμενο να πρόκειται για βήμα που θα οδηγήσει στην ομαλοποίηση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, η Αγκυρα περιμένει από το Ισραήλ τρία βήματα. Να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», να καταβάλει αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης και να τερματίσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

 Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό δημοσιεύονται στον τουρκικό και τον ισραηλινό Τύπο εκτιμήσεις και πληροφορίες περί κάποιας μορφής παρασκηνιακού διαλόγου. Με τρόπο μάλιστα που έχει δημοσιευθεί ακόμη και η πληροφορία ότι οι δύο πλευρές σχεδόν τα έχουν βρει στο θέμα της συγγνώμης και της αποζημίωσης.

Πάντως, η «Hurriyet» σημειώνει ότι η έγκριση μπορεί να σχετίζεται με το αίτημα της Αγκυρας περί άρσης του αποκλεισμού, αλλά υπογραμμίζει ότι η πράξη αυτή των Ισραηλινών έχει περισσότερο χαρακτήρα καλής θέλησης προς την Τουρκία. Επικαλούμενη μάλιστα διπλωματικές πηγές, η εφημερίδα γράφει ότι με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές στο Ισραήλ, μπορεί να εγκαινιαστεί νέα περίοδος στις διμερείς σχέσεις.