27 Φεβρουαρίου 2013

Στρατευμένοι στο… Κόμμα

getFile (34)ΡΩΣΙΑ Ο Πούτιν θέλει να ξαναγίνει η χώρα υπερδύναμη στη στρατιωτική βιομηχανία, κάτι που τον φέρνει κοντά στο Κ.Κ του Ζιουγκάνοφ ενώ θυμίζει την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

Η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη οποιαδήποτε στιγμή να υπερασπιστεί τον εαυτό της, να μπορεί να προβλέπει τις εξελίξεις και αναλόγως να αναπτύσσει το στρατιωτικό της δυναμικό, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν στην επίσημη ομιλία του προς τιμήν της Ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας, όπως έχει μετονομαστεί η σοβιετική γιορτή του Κόκκινου Στρατού.


«Η κατοχύρωση μιας αξιόπιστης αμυντικής ικανότητας είναι προτεραιότητα της πολιτικής του κράτους μας», είπε ο Ρώσος ηγέτης ενώπιον βετεράνων και εν ενεργεία στρατιωτικών, διαπιστώνοντας ότι η ανθρωπότητα απέχει πολύ από το να αναπτύσσεται ήρεμα και με ασφάλεια, καθώς «στις παλιές συγκρούσεις προστίθενται νέες, εξίσου περίπλοκες και αυξάνεται η αστάθεια σε τεράστια τμήματα του κόσμου».

Τα βασικά εξοπλιστικά συστήματα της χώρας θα έχουν ώς το 2020 ανανεωθεί κατά 70% προανήγγειλε ο Β. Πούτιν και το βάρος του έργου έχει ανατεθεί στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας, για την ανάπτυξη του οποίου «επενδύονται κολοσσιαία ποσά», περί τα 20 τρισεκατομμύρια ρούβλια, όπως έχει επισήμως ανακοινωθεί, δηλαδή κάπου γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η ανανέωση μάλιστα σε κάποιους κλάδους θα φτάσει στο 90-95% και θα συνοδευτεί με τη μαζική παραγωγή μιας σειράς νέων εξοπλιστικών συστημάτων, όπως το μαχητικό πέμπτης γενιάς Τ-50 και τα αντιαεροπορικά συστήματα S-500.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ραγκόζιν, η ρωσική οικονομία ώς το 2020 θα έχει απαλλαγεί από την εξάρτησή της «από την πετρελαϊκή σύριγγα», δηλαδή τις εξαγωγές υδρογονανθράκων και θα έχει μετατραπεί ξανά σε μια αναπτυγμένη βιομηχανική δύναμη, με εδραιωμένη τη θέση της ως δεύτερου παγκοσμίως εξαγωγέα εξοπλιστικών συστημάτων, με ταχύτατη αφομοίωση νέων τεχνολογιών και συστημάτων καινοτομίας.

Η υπεράσπιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, καθώς και της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και της «πατριωτικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς» είναι μερικές από τις πολιτικές κατευθύνσεις που φέρνουν πιο κοντά το σημερινό Κρεμλίνο με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), το οποίο διοργάνωσε το 15ο Συνέδριό του και επανεξέλεξε ως ηγέτη του τον 67χρονο πλέον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσε στον χαιρετισμό του προς το διήμερο Συνέδριο του Κόμματος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας τον σεβασμό του για το γεγονός ότι το ΚΚΡΟ υπερασπίζεται επίσης σθεναρά τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών, την παιδεία και την επιστήμη, τη βιομηχανία και την αγροτική οικονομία, εκτός από την άμυνα της χώρας.

Το βαριά γερασμένο ΚΚΡΟ, που γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του με το σημερινό του όνομα, αλλά ουσιαστικά κουβαλά όλο το πολιτικό φορτίο του σοβιετικού πειράματος, απέστειλε μήνυμα υποστήριξης στον Μπασάρ Αλ Ασαντ και φιλοξένησε αντιπροσωπείες από 95 ξένα αδελφά κόμματα.

Ο πολιτικά γερασμένος ηγέτης του, Γκ. Ζιουγκάνοφ, διακήρυξε τη νίκη του κατά των διασπαστών, «που προωθεί ο αστικός Τύπος», και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κρίση στο κομμουνιστικό κίνημα παγκοσμίως έχει ξεπεραστεί και ότι ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε «αριστερή στροφή». «Είμαι βέβαιος ότι η ομάδα μας θα οδηγήσει το Κόμμα στη νίκη», έγραψε στο twitter του ο Ζιουγκάνοφ, παρότι η ηγετική του ομάδα ελάχιστα ανανεώθηκε. Το ΚΚΡΟ, που κάποτε έφτασε να αμφισβητήσει στη μετασοβιετική Ρωσία την παντοδυναμία του Μπαρίς Γέλτσιν, ενίσχυσε τις επιδόσεις του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2011 (19,19%), αλλά μείωσε τα ποσοστά του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου, όπου ο Γκ. Ζιουγκάνοφ αναδείχθηκε δεύτερος με 17,18%, πίσω από τον Β. Πούτιν (63,6%).
 http://www.efsyn.gr/?p=26798
avgerinos@ellada-russia.gr