27 Φεβρουαρίου 2013

Ονόματα που "καίνε" στη λίστα Νικολούδη

Αντιμνημονιακοί δημοσιογράφοι, κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, διευθυντές ΕΣΥ κ.α. περιλαμβάνονται στην "λίστα Νικολούδη" με 335 περιπτώσεις όπου ο έλεγχος του "πόθεν έσχες" έδειξε "μαύρο χρήμα" και φοροδιαφυγή.Αυτό αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Έθνους που παρουσιάζει στοιχεία της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο αντιεισαγγελέας Παναγιώτης Νικολούδης, τα οποία έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες.Συνολικά ελέγχθηκαν 30.000 δηλώσεις "πόθεν έσχες" και οι συγκεκριμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν μεγάλα κενά με αποτέλεσμα να ελέγχονται για σοβαρά αδικήματα.


Ο κατάλογος περιλαμβάνει δημοτικές αρχές, εισηγητές επενδυτικών σχεδίων, επιβλέποντες μηχανικούς, μέλη Αρχών και Επιτροπών, περιφερειάρχες, δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης και συνεργαζόμενων με ξένα πρακτορεία, προέδρους και στελέχη Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ανθρώπους των ΜΜΕ κα.

Όσοι βρίσκονται στη λίστα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την περιουσιακή τους κατάσταση, ενώ θα ελεγχθούν οι καταθέσεις τους σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και η οικονομική κατάσταση των συγγενών τους.

Στο μεταξύ, καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Νικολούδης ομολόγησε πλήρη αποτυχία στην πάταξη της φοροδιαφυγής, μιλώντας για διάτρητους μηχανισμούς και αποκαλύπτοντας ότι "497 υποθέσεις βεβαιωμένης φοροδιαφυγής" μένουν στα αζήτητα του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με το Έθνος ο κ. Νικολούδης ανέφερε: "Τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά, εγώ θα τις κοιτούσα άμεσα τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφού πρόκειται για χρήματα που είναι... έτοιμα να τα βρεις και να τα πάρεις".

Σχετικά με την έλλειψη ικανότητας των ελεγκτικών αρχών ανέφερε περίπτωση φορολογουμένου που δήλωνε 7.500 ευρώ και είχε καταθέσεις 350.000 ευρώ που έστειλε για έρευνα σε μία ΔΟΥ.

"Με ρωτούσαν τι να κάνουμε; Έπεσα από τα σύννεφα" ανέφερε, προσθέτοντας παράλληλα ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας δεν είναι ούτε σταθερό ούτε δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό, ούτε απλό".

Πιο χρήσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ χαρακτήρισε ο κ. Νικολούδης τη λίστα Λιχτενστάιν με 54.000 άτομα, τα οποία έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011. Για το θέμα αυτό - τη φορολόγηση εισοδημάτων προσώπων που βρίσκονται στη λίστα - υπήρξε άτυπη συνάντηση το 2012 με παράγοντες του υπ. Οικονομικών όπου συμμετείχε ο ίδιος. Στο τέλος της συνάντησης υπάλληλος του έδωσε ένα cd με 17 ονόματα, όπως ανέφερε.
http://www.nooz.gr/