15 Νοεμβρίου 2014

Ερντογάν: Την Αμερική δεν την ανακάλυψε ο Κολόμβος αλλά... Μουσουλμάνοι!


«Καθίστε όλοι σε ένα τραπέζι!»

ΗΠΑ και Ε.Ε. πιέζουν για κλίμα συναίνεσης στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ως φόβητρο και τη διεθνή ένταση

Η τακτική της πόλωσης ανάμεσα στους πολιτικούς «μονομάχους» συνεχίζεται ώστε να συμπιεστούν ενδιάμεσες δυνάμεις και να κερδηθεί έδαφος, ενόψει της επερχόμενης –αργά ή γρήγορα– εκλογικής αναμέτρησης. Παράλληλα, όμως, πληθαίνουν οι φωνές και τα σενάρια εθνικής συναίνεσης και αυξάνονται οι πιέσεις προς όλες τις πλευρές του πολιτικού σκηνικού να κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι συνεννόησης.

"ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ" ΕΙΠΑΤΕ;



Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Πολύ της μόδας έγινε ξανά τελευταία η «εθνική συνεννόηση». Ο πρωθυπουργός καλεί σε «εθνική συνεννόηση». Κυβερνητικοί παράγοντες -με πρώτους αυτούς που άμα χάσουν την εξουσία λένε ότι θα πάρουν τα λεφτά τους και θα τα πάνε στο εξωτερικό- μιλάνε για «εθνική συνεννόηση». Τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές και εργολάβοι μιλάνε για «εθνική συνεννόηση». Από τις τηλεοράσεις και τα συγκροτήματα του Τύπου βροχή τα καλέσματα για «εθνική συνεννόηση». Παρεμπιπτόντως, οι κήρυκες της «εθνικής συνεννόησης» δεν παραλείπουν να σημειώνουν ότι στο κάτω κάτω... «Είμαστε όλοι Έλληνες».Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν την εν λόγω καμπάνια είναι ότι στην πρώτη σειρά τούτης της «εθνικοπατριωτικής» πασαρέλας έχουν πιάσει στασίδι όλοι αυτοί που μέχρι πρότινος έβγαζαν αφρούς στο άκουσμα «παρωχημένων» εννοιών όπως «πατρίδα», «έθνος» και τα όμοια.

Το φθηνό πετρέλαιο δεν αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Το φθηνό πετρέλαιο δεν θα αλλάξει τη στάση του Ιράν στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ούτε θα αναγκάσει τους Ρώσους να μεταβάλουν την πολιτική τους στην Ουκρανία.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου στα χαμηλά τριετίας θα αποβεί προς όφελος των καταναλωτών. Μήπως θα είναι καθοριστική για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες; Μάλλον όχι. Παρά την εξάρτησή τους από τα έσοδα του πετρελαίου, οι κυβερνήσεις Ρωσίας, Ιράν, Σαουδικής Αραβίας και Βενεζουέλας δεν κλονίζονται. Δεν πρόκειται για την «Αραβική Ανοιξη» και οι τιμές δεν οδηγούν σε ανατροπές κυβερνήσεων. Η πτώση των τιμών ούτε που θα αλλάξει τη στάση των χωρών αυτών επί των γεωπολιτικών θεμάτων που απασχολούν την Ουάσιγκτον. Το φθηνό πετρέλαιο δεν θα αλλάξει τη στάση του Ιράν στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν αρνείται να ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο και μηχανές φυγοκέντρησης. Η Ουάσιγκτον επιμένει πως οποιαδήποτε πρόταση χωρίς αυτές τις παραχωρήσεις θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Και όμως το Ιράν δεν πιέζεται να υποχωρήσει ιδιαιτέρως, όταν η Μόσχα έχει προσφερθεί να το στηρίξει εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ Αρχίζει άμεσα η εκπαίδευση εκατοντάδων Σύρων ανταρτών

Τη συμφωνία τους για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση, σε τουρκικό έδαφος, περίπου 2.000 μαχητών της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, οριστικοποίησαν η Τουρκία και οι ΗΠΑ σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Αρχίζει άμεσα η εκπαίδευση εκατοντάδων Σύρων ανταρτώνΗ εκπαίδευση των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου στο κέντρο εκπαίδευσης της χωροφυλακής στο Κιρσεχίρ, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Άγκυρας, ανέφερε η αγγλόφωνη εφημερίδα Hurriyet Daily News, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της.Την εκπαίδευση θα αναλάβουν Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματικοί, όμως το κόστος της και ο εξοπλισμός των μαχητών θα αναληφθούν αποκλειστικά από τις ΗΠΑ.Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού οριστικοποιήθηκαν στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι επικεφαλής των στρατιωτικών επιτελείων των δύο χωρών.

Χ.Κίσινγκερ: Η παγκόσμια τάξη δεν επιβάλλεται μέσω του χάους

«Υπέρ επιθέσεων σε εδάφη από τα οποία εξαπολύονται τρομοκρατικές επιθέσεις»
Χ.Κίσινγκερ: Η παγκόσμια τάξη δεν επιβάλλεται μέσω του χάους
Με την ευκαιρία της έκδοσης του 17ου βιβλίου του, «Παγκόσμια τάξη», ο Χένρι Κίσινγκερ, «ο πιο αμφιλεγόμενος υπουργός Εξωτερικών που είχε ποτέ η Αμερική», έδωσε συνέντευξη στο «Spiegel» στην οποία υποστηρίζει ότι «μας απειλεί το χάος, μέσω της διάδοσης των πυρηνικών και της διασυνοριακής τρομοκρατίας».
«Παρατηρείται σήμερα το φαινόμενο των ακυβέρνητων εδαφών, όπως η Λιβύη», τα οποία «έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια αταξία», λέει ο 91χρονος Κίσινγκερ που συνεχίζει ακόμη να συμβουλεύει Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλά παραδόξως «παράλληλα, αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να μιλήσουμε για μια παγκόσμια τάξη». Μέχρι πρότινος, υπήρχε μόνο η περιφερειακή τάξη. Σήμερα έχουμε και την παγκόσμια, αλλά «χωρίς καθολικά αποδεκτούς κανόνες. Υπάρχει η κινεζική άποψη, η ισλαμική, η δυτική και, ως ένα βαθμό, η ρωσική».  

Σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τους εορτασμούς της «ανεξαρτησίας της Βόρειας Κύπρου» Πρόκειται για κραυγαλέα προσβολή της διεθνούς έννομης τάξης

Σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τους εορτασμούς της «ανεξαρτησίας της Βόρειας Κύπρου»Πρόκειται για κραυγαλέα προσβολή της διεθνούς έννομης τάξης
Σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τους εορτασμούς της «ανεξαρτησίας της Βόρειας Κύπρου»

«Η μονομερής ανακήρυξη της παράνομης αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους στο υπό κατοχή τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εμμονή εδώ και 31 χρόνια στο μύθευμα της ανεξάρτητης "ΤΔΒΚ" αποτελεί κραυγαλέα προσβολή της διεθνούς έννομης τάξης και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» τονίζει, με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τους εορτασμούς της επετείου της ανακήρυξης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» το Σάββατο 15 Νοεμβρίου.
«Η Ελλάδα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση τετελεσμένων, στα οποία προστίθεται τώρα με προκλητικό τρόπο η κατάφωρη παραβίαση από τουρκικής πλευράς του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι ένα κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΓΙΑΤΙ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ, ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ «ΣΕΡΝΕΤΑΙ» ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ Ομπάμα - Χαμενεΐ, όπως Νίξον με Μάο

Ομπάμα - Χαμενεΐ, όπως Νίξον με Μάο Του Γιώργου Kαπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr
Την άνοιξη του 1971 η είδηση στην αρχή πέρασε απαρατήρητη, καθώς μια Ομάδα πινγκ πονγκ των ΗΠΑ αποδέχθηκε πρόσκληση για ένα φιλικό αγώνα στο Πεκίνο. Μετά από ένα χρόνο, στα μέσα του 1972, όταν οι Νίξον - Κίσινγκερ κάθονταν απέναντι στους Μάο Τσε Τουνγκ και Τσου Εν Λάι στο Μέγαρο του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν μεν, όλοι μιλούσαν πλέον για διπλωματία του πινγκ πονγκ.Η μεγάλη ανατροπή ήταν γεγονός, καθώς οι ΗΠΑ προσέγγιζαν την Κίνα, με κύριο στόχο να μπορέσουν στη συνέχεια να διαπραγματευθούν από θέση σχετικής υπεροχής με τη Σοβιετική Ένωση. Ο στόχος για τον Κίσινγκερ που ταυτόχρονα προωθούσε την απεμπλοκή των ΗΠΑ από το Βιετνάμ δεν ήταν εύκολος. Στην Ουάσιγκτον, τότε, το πιο ισχυρό λόμπι ήταν το λόμπι της Ταϊβάνλ που εκτός από την αντικομμουνιστική ρητορική και κινδυνολογία, είχε και πιο ισχυρά επιχειρήματα, καθώς χρηματοδοτούσε πρόθυμα τις προεκλογικές εκστρατείες των γερουσιαστών και βουλευτών, που κρατούσαν τις ΗΠΑ εγκλωβισμένες στην αδιέξοδη θέση ότι η κυβέρνηση Τσαγκ Και Σεκ στην Ταϊπέχ είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος της Κίνας.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Τουρκικό σχέδιο για την κατασκευή ατομικής βόμβας!

Τουρκικό σχέδιο για την κατασκευή ατομικής βόμβας! Του Πάρι Αγγέλλου
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 η έγκριτη γερμανική εφημερίδα DIE WELT δημοσίευσε εκτενές άρθρο με τίτλο «Εργάζεται η Τουρκία μυστικά για την κατασκευή ατομικής βόμβας;» Το σχετικό δημοσίευμα είναι σοβαρότατο και επιστημονικά ακριβές με αναφορές στη γερμανική κρατική υπηρεσία πληροφοριών και επιπλέον φέρει την έγκυρη υπογραφή του Hans Ruhle, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Η απάντηση που δίνει το δημοσίευμα στο ερώτημα της επικεφαλίδας του είναι τεκμηριωμένα καταφατική. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε εντολή του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν το 2010 για «μυστική δημιουργία εγκαταστάσεων εμπλουτισμού Ουρανίου», σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Η δημοσίευση έγινε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, η οποία μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με τα παρόμοια κρίσιμα πυρηνικά θέματα του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, της Συρίας και του Ισραήλ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Μέτωπα και συμμαχίες στη γεωπολιτική σκακιέρα

Τις βάσεις για τη συγκρότηση ενός «διαδρόμου» ασφάλειας και σταθερότητας στην πιο εύφλεκτη περιοχή του κόσμου και την οικοδόμηση μιας ισχυρής περιφερειακής συνεργασίας, θέτουν με τη Διακήρυξη του Καΐρου η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος στη συνάντηση Κορυφής που επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες το απόγευμα στο Κάιρο με τη συμμετοχή του Α. Σαμαρά, του Ν. Αναστασιάδη και του προέδρου Αλ Σίσι.
Η συζήτηση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου - Ελλάδας και Κύπρου εκ των πραγμάτων βγάζει εκτός παιχνιδιού την Τουρκία.

Η συζήτηση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου - Ελλάδας και Κύπρου εκ των πραγμάτων βγάζει εκτός παιχνιδιού την Τουρκία.Μια στρατηγικής σημασίας σχέση, όπου με την προσθήκη και του Ισραήλ (καθώς λειτουργεί παράλληλα και η Τριμερής Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ), δημιουργείται ένας ισχυρότατος άξονας συνεργασίας, ασφάλειας αλλά και μέτωπο αποτροπής, καθώς συμμετέχουν σε αυτό οι τρεις πιο ισχυρές και σταθερές χώρες της περιοχής, αλλά και η Κύπρος που, παρά το μέγεθός της και το πολιτικό πρόβλημά της, είναι μέλος της ΕΕ και συνεχίζει να αποτελεί το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» της Μεσογείου.

Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΡΙΧΝΕΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ Απειλή Ερντογάν: Δεν κάνω βήμα πίσω για το φυσικό αέριο στην Κύπρο!

Νέα δεδομένα σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, προκαλεί η στρατηγική -πλέον- επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να επιμείνει στην πολιτική της σύγκρουσης προκειμένου η Τουρκία να εξασφαλίσει, είτε απευθείας είτε μέσω των Tουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο «σουλτάνος» οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματική απομόνωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Πάγωσε τις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ψυχράθηκε με τον Πούτιν λόγω της στάσης του στ

Ο «σουλτάνος» οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματική απομόνωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Πάγωσε τις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ψυχράθηκε με τον Πούτιν λόγω της στάσης του στην Κριμαία και τη Συρία, έκανε καχύποπτο ακόμη και τον Ομπάμα και προχωράει σε επίδειξη δύναμης επιλέγοντας ως «εύκολο στόχο» την Κύπρο.