20 Σεπτεμβρίου 2018

Ιντλίμπ, Σκεπτικισμός για την επόμενη ημέρα

Κείμενο 10 σημείων διέρρευσε στο διαδίκτυο ως το κείμενο συμφωνίας Πούτιν-Ερνοτγάν σε (Σότσι-17/09/2018) για την διασφάλιση βιώσιμης λύσης σε Ιντλίμπ (μόνιμη κατάπαυση πυρός και δημιουργία ουδέτερης ζώνης). H συμφωνία αυτή έγινε δεκτή με ανακούφιση απο τους "εγκλωβισμένους" και τους κατοίκους της επαρχίας αυτής της Συρίας Αναμφίβολα πρόκειται για νίκη της τουρκικής διπλωματίας, παρά τα "γκρίζα" της σημεία.
Επισήμανση 1η: Ιράν και Καθεστώς Ασαντ λειτουργούν υπο το αυστηρό πλαίσιο το οποίο και ορίζει η Μόσχα.Παράλληλα λειτουργεί και ως εκπρόσωπος-αντιπρόσωπος τους.

 Επισήμανση 2η: Πράγματι η Τουρκία αγόρασε (πολύτιμο) χρόνο. Τα όσα λαμβάνουν χώρα σε περιοχές που κατέχει στην Συρία (με τις επιχειρήσεις εισβολής Ασπίδα του Ευφράτη & Κλάδος Ελαίας) καταδεικνύουν πως είναι αδύνατη η επιβολή ομαλότητας στον Συριακό χώρο.Τα χρονικά λοιπόν πλαίσια μέσα στα οποία η Τουρκία πρέπει να πραγματώσει την απομάκρυνση των τζιχαντιστικών ένοπλων σχηματισμών, από την αποστρατικοποιημένη αυτή ζώνη, είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά (μέχρι τις 10 Οκτωβρίου η παράδοση όπλων και μέχρι της 15 Οκτωβρίου η αποχώρηση τους).Το γεγονός όμως ότι μέχρι εκείνο το διάστημα, θα μπορεί να ενισχύει τις θέσεις της σε επαρχία Ιντλίμπ, συνδέοντας τα σημεία ελέγχου με περιοχές τις οποίες θεωρεί ιδιοκτησία της, αυξάνει την διαπραγματευτική της δύναμη, για την επόμενη μέρα.

Επισήμανση 3η. Πράγματι υφίσταται ο κίνδυνος μεγαλύτερες ανάφλεξης στην περιοχή, στην περίπτωση που οι τζιχαντιστικές ομάδες αρνηθούν την συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας και συγκρουστούν με τον τουρκικό στρατό και τις φιλοτουρκικές παραστρατιωτικές ομάδες. Οπως και στην περίπτωση που τζιχαντιστές και οι φίλα προσκείμενες στην Τουρκία φατρίες ενόπλων ομάδων, δράσουν απο κοινού κατά των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων.Τα όσα έλαβαν χώρα σε Ανατολική Γκούτα, Ντάραα, Χομς ενδεικτικά της εχθρότητας που τρέφουν και οι δύο αυτοί σχηματισμοί κατά του καθεστώτος Ασαντ και της Ρωσίας.

Επισήμανση 4η. Η Τουρκία ήρθε για να μείνει.Ως εγγυήτρια δύναμη πλέον στον Συριακό χώρο,έχει σημαντική ελευθερία κινήσεων στον Συριακό χώρο.

Τέλος χρήζει αναφοράς, το γεγονός πως οι Κούρδοι της Συρίας, έχουν θέσει ως πρωταρχικό τους στόχο,(μετά την παγίωση της κυριαρχίας σε περιοχές της Βόρειας και Ανατολική Συρίας) την απελευθέρωση της Αφρίν. Μπορεί λοιπόν (με τα γνωστά ανατολίτικα της τερτίπια) το καθεστώς της Αγκυρας να αποσπά την ανοχή της Μόσχας , δεν θα μπορέσει όμως ποτέ, να αποσπάσει την συγκατάθεση των Κούρδων, για την κατοχή σε μια περιοχή, την οποία και θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ροζάβα.
(middleeasteye.net,.thenational.ae/