16 Ιανουαρίου 2018

Financial Times: Χαμένη η Τουρκία με το Φ.Α. της Α.Μεσογείου

Στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρεται σημερινό άρθρο γνώμης των Financial Times, με επίκεντρο τις προοπτικές της Αιγύπτου μετά και την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ το 2015. Μεταξύ άλλων, το άρθρο αξιολογεί τις εξαγωγικές επιλογές Κύπρου και Ισραήλ, ενώ αναφέρει πως η χαμένη της όλης υπόθεσης είναι η Τουρκία.

Έχει καταστεί σαφές, αναφέρεται, πως δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη διαδρομή εξαγωγής για το φυσικό αέριο από το τεράστιο κοίτασμα Λεβιάθαν ή από το μικρότερο κοίτασμα Αφροδίτης εκτός Κύπρου, εκτός της Αιγύπτου. «Η ιδέα ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού στη Μεσόγειο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα, αγνοεί πάρα πολλές πραγματικότητες: τα οικονομικά, σε μια εποχή όπου οι τιμές του φυσικού αερίου είναι χαμηλές, την έλλειψη δικτύου μέσω της Ελλάδας στις κύριες αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και, το πιο σημαντικό από όλα, την πολυπλοκότητα των υποθαλάσσιων συνθηκών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος, προσθέτοντάς πως όλα αυτά θέτουν την Αίγυπτο στο επίκεντρο της εμπορικής ανάπτυξης του φυσικού αερίου (και ίσως του πετρελαίου) στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ο χαμένος σε όλα αυτά είναι η Τουρκία», εκτιμά ο αναλυτής, που συνεχίζει «Η άβολη επίσκεψη στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έθιξε τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αδυναμία προόδου στις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, απεικονίζει τη διεθνή αντίδραση στη συμπεριφορά και τη ρητορική του Τούρκου Προέδρου, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια».

«Η Τουρκία έχει καταστρέψει την ευκαιρία να προσφέρει μια διαδρομή εξαγωγής φυσικού αερίου από την Κύπρο προσπαθώντας να συνδέσει τη μεταφορά με μια διευθέτηση στο Κυπριακό. Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και τώρα φαίνεται αδύνατο να αναθέσει το Ισραήλ τη μεταφορά φυσικού αερίου στον έλεγχο μιας κυβέρνησης, η ηγεσία της οποίας, σύμφωνα το Al Jazeera, περιέγραψε το Ισραήλ ως ''κράτος τρομοκράτη''».
Στη Μέση Ανατολή, καταλήγει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα, τίποτα δεν είναι πάντα απλό και θα υπάρξουν πολλές μεταβολές πριν o νέος σχεδιασμός φυσικού αερίου τεθεί σε ισχύ. «Αλλά, εάν πρόκειται να αναπτυχθεί η ανατολική Μεσόγειος, ο ρόλος της Αιγύπτου ως νέου περιφερειακού εμπορικού κόμβου, φαίνεται απαραίτητος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το τρίτο δημοσίευμα των Financial Times, σε διάστημα 2 βδομάδων, όπου η επιλογή της Αιγύπτου παρουσιάζεται ως η πιο συμφέρουσα για εκμετάλλευση του Φ.Α. στην περιοχή.
http://www.sigmalive.com/news/energia/481963/financial-times-xameni-i-tourkia-me-to-fa-tis-amesogeiou