08 Δεκεμβρίου 2016

Οι ειδήσεις στην Τουρκία ελέγχονται πρώτα από την οικογένεια Ερντογάν

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που δημοσιεύτηκε στο Wikileaks και ανήκει στα email του γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δείχνει αφενός ότι οι ειδήσεις που δημοσιεύονται ελέγχονται προηγουμένως και αφετέρου ότι ορισμένες από αυτές, που στοχεύουν τον Γκιουλέν, συντάσσονται εξ ολοκλήρου στο προεδρικό γραφείο. Χαρακτηριστικό της άμεσης ανάμιξης της οικογένειας Ερντογάν είναι ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σαμπάχ» που δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 2014, το οποίο είχε προηγουμένως σταλεί στο email του γιου του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ για «διόρθωση». Τίτλος του ήταν: «Κοιτώνας του κινήματος Γκιουλέν φτιαγμένος με δημόσιο χρήμα».
Ένα άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Χαλίλ Ντανισμάζ, εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός think tank των ΗΠΑ, για τον Αλμπαϊράκ εμφανίζει τον Ντανισμάζ να δείχνει στον γαμπρό του Ερντογάν ότι «η παρακάτω είδηση είναι δική μας».

 Είδηση που ήταν στην ουσία δυσφήμηση του κινήματος Γκιουλέν και που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική ιστοσελίδα «Daily Caller» με έδρα την Ουάσιγκτον τον Νοέμβριο του 2015. Το ρεπορτάζ, που γράφτηκε από τον Τσακ Ρος είχε τίτλο: «Οι οπαδοί ενός Τούρκου ιμάμη έχουν διαθέσει ένα πακτωλό χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι». Σύμφωνα με τον Ρος ένας επιχειρηματίας από την Πενσυλβάνια και στενός φίλος του Γκιουλέν, δώρισε $ 500.001 με $ 1.000.000 δολάρια στο Ίδρυμα Κλίντον

. Όμως η προληπτική λογοκρισία και η υπαγόρευση ειδήσεων από το περιβάλλον Ερντογάν, δεν προκαλεί, πλέον, έκπληξη στην Τουρκία, καθώς από τις αρχές του 2014, είχε διαρρεύσει ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ Μπιλάλ και Ταγίπ, στην οποία ο γιος ενημέρωνε τον πατέρα του για τη συνάντηση, που είχε με τον Αλμπαϊράκ και δημοσιογράφους, ώστε να συντονιστεί μια επίθεση των ΜΜΕ κατά του Γκιουλέν με τη βοήθεια και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ). refep-ans-son-bilal Σε πάνω από 95%, υπολογίζεται το ποσοστό των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, που ελέγχεται, τώρα, από την κυβέρνηση και απευθείας από τον ίδιο τον Ερντογάν. Από τον περασμένο Ιούλιο και μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, πάνω από 177 MME (πρακτορεία, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, εφημερίδες) εκ των οποίων 24 τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν κλείσει στην Τουρκία, 2.500 δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί ενώ από 775 έχει ακυρωθεί η κάρτα Τύπου και 145 βρίσκονται στη φυλακή. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, τα διαβατήρια 46 δημοσιογράφων ανακλήθηκαν ενώ το ίδιο διάστημα 183 δημοσιογράφοι κρατήθηκαν από τις αρχές ασφαλείας και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, με το φόβο ανά πάσα στιγμή να συλληφθούν και πάλι.

 Πολλοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ οι ξένοι ανταποκριτές δέχονται τακτικά παρενοχλήσεις, σε δεκάδες από αυτούς έχει απαγορευτεί η είσοδος και άλλοι έχουν εκδιωχθεί, ειδικότερα όσοι επιχειρούν να στείλουν ανταποκρίσεις από τη νοτιοανατολική Τουρκία ή από τα σύνορα με τη Συρία.  Η κοινή γνώμη διψά για ανεξάρτητη δημοσιογραφία σήμερα στην Τουρκία ενώ το δικαίωμά της να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες παραβιάζεται, με την συστηματική απαγόρευση των δημοσιογράφων να αναφερθούν σε ορισμένα γεγονότα και τις απαγορεύσεις που επιβάλλονται στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.http://insideoutborders.com/el/