12 Οκτωβρίου 2016

Σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν «πέρασε» από τη Λευκωσία Τι δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής της Γερμανίας, με τουρκική καταγωγή, Οζάν Τζεϊχούν Του Νίκου Στέλγια

Ερωτηματικά προκάλεσαν οι αναφορές και οι ισχυρισμοί που ακούστηκαν από τις συχνότητες του TVNET, και δια στόματος του τουρκικής καταγωγής, πρώην ευρωβουλευτή της Γερμανίας, Οζάν Τζεϊχούν, που μίλησε για σχέδιο ανατροπής του Προέδρου της Τουρκίας, το οποίο αφορά και την Κύπρο. Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Τζεϊχούν, ο οποίος μετά το τέλος της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με το τουρκικό κυβερνών κόμμα, αφήνει να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε συνεννόηση εδώ και καιρό για την ανατροπή του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Δίνοντας μεγάλη έμφαση στον προαναφερόμενο ισχυρισμό, ο παρουσιαστής της εκπομπής, στην οποία συμμετείχε ο κ. Τζεϊχούν, άφησε πολλά υπονοούμενα για τον ρόλο του τέως Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου και του τέως Υπουργού Ε.Ε., Βολκάν Μποζκίρ.

Σύμφωνα με το TVNET, αυτοί οι πολιτικοί ήρθαν σε συνεννόηση με τις δυνάμεις που στόχευαν στην ανατροπή του κ. Ερντογάν από την εξουσία, πολύ πριν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. «Η Ε.Ε. έδωσε στον κ. Νταβούτογλου την υπόσχεση της άρσης των τουριστικών θεωρήσεων με αντάλλαγμα την απομάκρυνση του κ. Ερντογάν από την εξουσία» ειπώθηκε μεταξύ άλλων. Το TVNET και ο κ. Τζεϊχούν επιπρόσθετα ισχυρίζονται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνειδητοποίησε εγκαίρως την απειλή και προχώρησε στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ενώ η Τουρκία δεν έχει πλέον πολλούς λόγους για να παραμείνει πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τζεϊχούν τονίζει μάλιστα ότι μέχρι να βρεθούν εναλλακτικοί «προορισμοί», η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. κυρίως για στρατηγικούς λόγους.
Η «εμπλοκή» της Λευκωσίας
Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Τζεϊχούν προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και εμπλέκει την πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σχέδιο της ανατροπής του Προέδρου της Τουρκίας. Ο κ. Τζεϊχούν σημείωσε ότι πριν από λίγο καιρό, ο πρέσβης των ΗΠΑ καθώς και άλλοι διπλωματικοί παράγοντες στη Λευκωσία προσέγγισαν τον ίδιο και άλλους εκπρόσωπους της Άγκυρας και ζήτησαν να λάβουν την άποψη των συνομιλητών τους σχετικά με την προοπτική της απομάκρυνσης του κ. Ερντογάν από την εξουσία και την αρχηγία του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος. Επιπρόσθετα ο κ. Τζεϊχούν δήλωσε πως οι ξένοι διπλωμάτες καθησύχασαν τους συνομιλητές τους τονίζοντας ότι η πτώση του κ. Ερντογάν δεν θα σήμανε το τέλος της συνεργασίας τους με το τουρκικό κυβερνών κόμμα.
Ο ρόλος του κ. Τζεϊχούν στην Λευκωσία
Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Τζεϊχούν σε ένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης, το οποίο υποστηρίζει ένθερμα τον Πρόεδρο της Τουρκίας, έρχονται σε μια στιγμή που οι κινήσεις του έχουν προκαλέσει αναστάτωση. Εδώ και καιρό, ο κ. Τζεϊχούν με διάφορες τοποθετήσεις και κινήσεις του αυτοπαρουσιάζεται στην τ/κ κοινότητα ως ο νέος εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με τις δηλώσεις του όμως να μη συμφωνούν μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας. Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, ο κ. Τζεϊχούν στράφηκε κατά γνωστών τ/κ δημοσιογράφων τους οποίους κατηγόρησε ως μέλη-υποστηρικτές της «τρομοκρατικής οργάνωσης Γκιουλέν». Η όλη υπόθεση, η οποία προκάλεσε την αντίδραση και του Μουσταφά Ακιντζί, απασχολεί πλέον τη «δικαιοσύνη», ύστερα από καταγγελίες των δημοσιογράφων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ