29 Αυγούστου 2016

Καμπάνια αλληλεγγύης στην κρατούμενη συγγραφέα Ασλί Ερντογάν

campaign-in-support-of-arrested-author-asli-erdogan-178279-5
Μια εκστρατεία αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας έχει ξεκινήσει από τα τουρκικά social media για τη σύλληψη της βραβευμένης μυθιστοριογράφου και αρθρογράφου της εφημερίδας «Özgür Gundem», Ασλί Ερντογάν, η οποία καταγγέλλει άθλιες συνθήκες κράτησης με τους δεσμοφύλακες να της αρνούνται τη λήψη των φαρμάκων της.
«Κανείς από εμάς δεν είναι έξω, αν η Ασλί Ερντογάν είναι μέσα» γράφουν τα πανό διαμαρτυρίας, αλλά και αφίσες που κρατούν και μαζί τους φωτογραφίζονται πολλές γνωστές προσωπικότητες της Τουρκίας.

Συντονιστής της καμπάνιας αλληλεγγύης στην Ασλί Ερντογάν είναι το περιοδικό «Karakarga» το οποίο μεταφέρει και το μήνυμα απόγνωσης της 49χρονης συγγραφέως προειδοποιώντας ότι «η συνεχής κακοποίηση που υφίσταται στη φυλακή μπορεί να της προκαλέσει μόνιμη βλάβη».



tumblr_ocbrfiT0lO1uam1xxo1_1280Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε η ίδια- μέσω των δικηγόρων της- στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» αποκάλυψε ότι της αρνήθηκαν (για πέντε ημέρες) όχι μόνο την ενδεδειγμένη ιατροφαρμακευτική αγωγή καθώς η Ασλί Ερντογάν υποφέρει από άσθμα, χρονίζοντα πνευμονικά προβλήματα (ΧΑΠ) και διαβήτη, αλλά ακόμη και το νερό και τον καθαρό αέρα!
«… Ήμουν σίγουρη ότι επρόκειτο να αφεθώ ελεύθερη … Αλλά όταν ο εισαγγελέας είπε ότι θα φυλακιστούμε, όλοι έμειναν αποσβολωμένοι, συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων. Το επίπεδο ινσουλίνης μου μειώθηκε και λιποθύμησα» λέει η Ερντογάν από το κελί της φυλακής.
CqUpdoEWAAAjUiF
«Ήμουν αγχωμένη. Τότε, ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι ήμουν μέρος της υπόθεσης που δεν είχε τίποτα να κάνει με το νόμο αλλά με μια απόφαση που είχε ληφθεί από πάνω προς τα κάτω. Εκείνη τη στιγμή, όλος ο φόβος μου έσβησε επειδή κατάλαβα ξεκάθαρα ότι πράγματι δεν ήμουν ένοχη για τίποτα».
CqdwR8rWEAAHXWX
«Από τη δεκαετία του 90 μέχρι και το 2011-2012, εκατοντάδες δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν στην Τουρκία. Αυτή η πίεση έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο σήμερα ενώ η μέθοδος πίεσης έχει αλλάξει … Θέλει ένα τρελό θάρρος να είναι κάποιος σήμερα δημοσιογράφος στην Τουρκία» υποστηρίζει η συγγραφέας στη συνέντευξη που έδωσε, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της -τη νύχτα της 17ης Αυγούστου- μετά από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι της.
aslı1
Από τότε κρατείται στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, «υπό φρικτές συνθήκες» όπως λέει, η ίδια. Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για «προπαγάνδα» και «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» μέσω της φιλοκουρδικής εφημερίδας «Özgür Gündem», της οποίας είναι αρθρογράφος και μέλος του ΔΣ της ως σύμβουλος έκδοσης και η οποία έκλεισε με διάταγμα στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία περιήλθε η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
asli1
Η Διεθνής Ένωση Συγγραφέων (Pen International) θεωρεί την προφυλάκιση της συγγραφέως και ακτιβίστριας «απολύτως απαράδεκτη» ενώ καλεί τις τουρκικές αρχές να ενεργήσουν τάχιστα ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της υγείας της.http://insideoutborders.com/2016/08/27/campaign-solidarity-within-prisoner-author-asli-erdogan/