06 Ιουλίου 2016

ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ Τουρκικά παιχνίδια με το Ιντσιρλίκ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρνήθηκε ότι άνοιξε την πόρτα της βάσης του Ιντσιρλίκ για τους ΡώσουςΝαι μεν αλλά από την Τουρκία, που εμφανίστηκε αρχικά διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Ρωσία κατά του Ισλαμικού Κράτους, δίνοντας ακόμα και πρόσβαση στις ρωσικές δυνάμεις στη βάση του Ιντσιρλίκ, για να αναδιπλωθεί ώρες αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως δεν εννοούσε ότι θα ανοίξει την βάση για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε τηρήσει νωρίτερα μία ανάλογα διφορούμενη στάση, λέγοντας ότι δεν έχει γίνει «ακόμη» επίσημη επαφή για το θέμα και πως «αγνοεί» εάν έχουν γίνει σχετικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο. Για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι «είναι σοβαρή δήλωση που πρέπει να αναλυθεί».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έδειξε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για την Τουρκία και τη Ρωσία να υποστηρίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών για τρομοκράτες και να αναλαμβάνουν από κοινού δράση κατά των απειλών. Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου έσπευσε να υποστηρίξει πως οι προηγούμενες δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν και ουδέποτε υπαινίχθηκε πως η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει τη βάση του Ιντσιρλίκ στους Ρώσους. Προσέθεσε πάντως ότι η Αγκυρα είναι ανοιχτή στη συνεργασία με τη Μόσχα στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ερωτηθείς εάν έχει δηλώσει πως τα ρωσικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του Ιντσιρλίκ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Δεν έκανα τέτοια δήλωση». «Είπαμε», διευκρίνισε, «πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με όλους στον αγώνα κατά του IΚ. Είπαμε ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε προσεχώς με τη Ρωσία στην καταπολέμηση του ΙΚ. Δεν έκανα κάποιο σχόλιο που να αναφέρεται στην άφιξη ρωσικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ», τόνισε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Παρότι η Τουρκία και η Ρωσία αναγνωρίζουν την απειλή του ΙΚ, είναι σε αντίθετες πλευρές στη συριακή σύγκρουση, εγείροντας ερωτήματα για τη δυνατότητα χρήσης του Ιντσιρλίκ από τους Ρώσους. Ο Τουρκία είναι ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Οι εταίροι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μπορεί επίσης να ανησυχήσουν για τη χρήση από τους Ρώσους της αεροπορικής βάσης, η οποία βρίσκεται πέντε μίλια βόρεια της πόλης των Αδάνων, κοντά στα συριακά σύνορα. Η βάση του Ιντσιρλίκ φιλοξενεί αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, χώρες που μετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ΙΚ.
Βάση του Ιντσιρλίκ
Βάση του Ιντσιρλίκ
Τα τσάρτερ
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, ξεκινούν ξανά από τις 7 Ιουλίου, οι πτήσεις τσάρτερ από Ρωσία προς Τουρκία, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού τον περασμένο Νοέμβριο κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Τέλος, δύο Κιργίζιοι, ύποπτοι ότι ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος, συνελήφθησαν την Κυριακή στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου την περασμένη Τρίτη σημειώθηκε η τριπλή επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε τον θάνατο 45 ανθρώπων. Οι ύποπτοι ανακρίνονται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, ενώ στις βαλίτσες τους η αστυνομία βρήκε θερμικές διόπτρες και στρατιωτικές στολές όπως και δύο διαβατήρια που δεν ανήκουν σε αυτούς.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥhttp://www.ethnos.gr/diethni/arthro/tourkika_paixnidia_me_to_intsirlik-64401899/