27 Ιουνίου 2016

Απομακρύνονται από τα καθήκοντα τους δεκάδες Κούρδοι Δήμαρχοι Στα ύψη η πολιτική ένταση μεταξύ τουρκικής Κυβέρνησης -ΡΚΚ Του Νίκου Στέλγια

https://pbs.twimg.com/media/Cl7m4ZgUkAQvluj.jpgΔεκάδες Κούρδους δήμαρχους ετοιμάζεται να απομακρύνει από τα καθήκοντα τους η τουρκική Κυβέρνηση, εξέλιξη η οποία ανεβάζει σε επικίνδυνα επίπεδα το πολιτικό θερμόμετρο στην Άγκυρα.
Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στέλνει ένα πολύ σκληρό μήνυμα στους Δήμους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας που ελέγχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και φέρεται να έχουν ενισχύσει οικονομικά το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). «Σύντομα θα πληρώσουν για τα κατορθώματά τους», τονίζει ο Πρόεδρος Ερντογάν προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο για την απομάκρυνση των Δημάρχων του HDP που διασυνδέονται με το ΡΚΚ θα ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές της Εθνοσυνέλευσης.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο τα καθήκοντα των Δημάρχων του HDP που θα απομακρυνθούν θα τα αναλάβουν οι τοπικοί κυβερνήτες και ότι το Υπουργείο Εσωτερικών διεξάγει ενδελεχή έλεγχο για τις τυχόν διασυνδέσεις των δημοτικών υπαλλήλων με τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει επίσης ενδελεχή έλεγχο στα οικονομικά των επίμαχων Δήμων. Την όλη διαδικασία συντονίζει η Πρωθυπουργία.
Πως απαντούν οι Κούρδοι;
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν ανακοινώνει ότι τυχόν διορισμένοι επίτροποι που θα αντικαταστήσουν αποπεμφθέντες Δημάρχους στους Δήμους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, θα αποτελέσουν στόχο για το ΡΚΚ που δεν θα διστάσει να τους δολοφονήσει.
Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα
Εν τω μεταξύ, στο ανατολικό κομμάτι της Τουρκίας συνεχίζεται το αιματοκύλισμα. Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι 6 στρατιώτες έχασαν την ζωή τους στην Νοτιοανατολική Τουρκία σε 2 ξεχωριστά επεισόδια στην Τσουκούρτζα του Χακκάρι και στο Ντέρικ του Μάρντιν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου 4 στρατιώτες στην Τσουκούρτζα σκοτώθηκαν κατά την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού του ΡΚΚ , ενώ οι άλλοι δύο κατά την ανταλλαγή πυρών στο Ντέρικ.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=242531