27 Ιουνίου 2016

Γιατί τα ξαναβρίσκουν Ισραήλ – Τουρκία

https://pbs.twimg.com/media/Cl836SCVYAEm9yj.jpg«Γεωπολιτικές ανάγκες και εσωτερικές πιέσεις», οδηγούν στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, Ζήνωνα Τζιάρρα.Η εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων μετά από έξι χρόνια κρίσης, εκτιμάται ότι θα έχει πολλά οφέλη για τις δύο χώρες, για την περιοχή, αλλά και για τη Δύση γενικότερα. Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, για αποκατάσταση των μεταξύ τους σχέσεων, έκλεισε χθες στη Ρώμη. Το Ισραήλ θα καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ταμείο αποζημιώσεων για τις οικογένειες των δέκα Τούρκων που σκοτώθηκαν τον Μάιο του 2010 στην έφοδο στο Μαβί Μαρμαρά (πλοίο ναυλωμένο από τουρκική ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση, που ήθελε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας). Από την πλευρά της η Άγκυρα δεν θα προβεί σε δικαστικές διώξεις εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, Ζήνωνα Τζιάρρα, με τη συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων Ισραήλ Τουρκίας, επιστρέφει η ισορροπία ισχύος στην περιοχή σε σχέση με τη Δύση. «Γίνεται μια φιλοδυτική στροφή ως προς τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή, μετά και την παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία. Οπόταν αυτή η συμφωνία διαδραματίζει ρόλο αντίβαρου, γι αυτό και η Ρωσία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αλλά και το Ισραήλ με τη Ρωσία» σημειώνει ο κ. Τζιάρρα, μιλώντας στον Πολίτη News.

Τι ήταν αυτό που έσπρωξε αυτές τις δύο χώρες να τα ξαναβρούν; Πρώτα απ’ όλα είναι οι γεωπολιτικές ανάγκες, αλλά και οι εσωτερικές πιέσεις που υπήρχαν στις δύο χώρες. Οι γεωπολιτικές ανάγκες έχουν να κάνουν με τις κοινές απειλές που προέρχονται από Συρία και σε λιγότερο βαθμό από Ιράκ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι Ισραήλ και Τουρκία έχουν ταυτόσημα συμφέροντα στις δύο χώρες. Υπάρχουν, όμως, απειλές, όπως είναι για παράδειγμα το Ισλαμικό Κράτος, η τρομοκρατία, η αστάθεια, το μέλλον του καθεστώτος Άσαντ κλπ, που χρήζουν διαχείρισης με περισσότερο συντονισμό.

Τί είδους πιέσεις υπάρχουν στο εσωτερικό των δύο χωρών; Σε εσωτερικό επίπεδο, από τότε που διαταράχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, υπάρχουν πιέσεις από μεγαλοεπιχειρηματίες και επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν επενδύσεις από τη μια χώρα στην άλλη (Ισραηλινοί στην Τουρκία και το ανάστροφο), που έσπρωχναν για συμφιλίωση. Είχαν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παρά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων, μέχρι και το 2014 υπήρξε αυξημένη τάση στην ανάπτυξη των μεταξύ τους εμπορικών σχέσεων. Γενικά, το όλο σκηνικό στην περιοχή αναγκάζει τόσο την Τουρκία όσο και το Ισραήλ, να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Είναι και οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Ακριβώς. Η Ενέργεια είναι ακόμα ένας τομέας τον οποίο σπρώχνουν οι εταιρείες, έχοντας κατά νου και την προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού, που τουλάχιστον φαινομενικά φαίνεται να πηγαίνει καλά. Υπάρχει ανάγκη για συνεργασία, για βελτίωση των πολιτικών σχέσεων, ώστε να ακολουθήσει η ενεργειακή συνεργασία.

Μετά από την εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, θα διευκολυνθεί και η αξιοποίηση των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου;Είναι όλα ακόμα στο θεωρητικό στάδιο. Το ότι θα βελτιωθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, δεν σημαίνει ότι μεμιάς θα εξαλειφθεί και η καχυποψία που υπάρχει μεταξύ τους. Και για να μπορεί να υπάρξει ενεργειακή συνεργασία, πρέπει τούτη η καχυποψία να μειωθεί στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο. Διότι θα είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση από μέρους του Ισραήλ, το να δεσμεύσει κάποιο ποσοστό του φυσικού του αερίου για εξαγωγή στην Τουρκία. Θα εξαρτηθεί και από τη στάση της Τουρκίας μετά την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, δηλαδή κατά πόσον θα διατηρήσει μια προκλητική στάση έναντι του Ισραήλ.

Άρα, από τη μια, ναι, ανοίγονται κάποιοι δρόμοι και θεωρητικά θα μπορούσε να κατασκευαστεί και αγωγός μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, πολιτικά, όμως, τούτο θα είναι δύσκολο, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Εξάλλου, υπάρχουν και κάποια τεχνικά ζητήματα όσον αφορά στην ενεργειακή συνεργασία μέσω αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία. Όμως, τούτο θα αλλάξει σε περίπτωση που λυθεί το Κυπριακό. Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα ανοίξει αυτήν την πόρτα, θα διευκολύνει την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η οποία μπορεί να γίνει μέσω Κύπρου ή με τη συνεργασία της Κύπρου. Διότι είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον οι πολιτικές σχέσεις είναι ομαλές, τότε και η ενεργειακή συνεργασία είναι πολύ πιο εύκολη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στη χώρα του και στο Ισραήλ θα υπογραφεί την Τρίτη.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/giati-ta-xanavriskoun-israil--tourkia