Λευκωσία: Στις 26 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας, τον Ιούλιο θα υπογραφεί και αμέσως μετά θα αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 26 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ κατά τη συνάντηση που θα έχουν ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με τον ειδικό εκπρόσωπο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Τζοζέφ Τζιεχάνοβερ.Στη συνέχεια θα ετοιμαστούν τα κείμενα και τον Ιούλιο οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν για να τα υπογράψουν. Αμέσως μετά θα διοριστούν πρέσβεις και από τις δύο χώρες και θα υπάρξει αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν η συμφωνία εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ξανά για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και επενδύσεις στον ενεργειακό και αμυντικό τομέα.

Η «Hürriyet» αναφέρει ότι η Τουρκία είχε θέσει τρεις όρους για την εξομάλυνση των σχέσεων της με το Ισραήλ έπειτα από την επίθεση του Ισραήλ στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά».

Ο πρώτος όρος ήταν η απολογία του Ισραήλ προς την Τουρκία, κάτι που έγινε με τη διαμεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Ο δεύτερος όρος ήταν οι αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων ο οποίος επίσης εκπληρώθηκε, με συμφωνία του Ισραήλ να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες. Ο τρίτος όρος της Τουρκίας ήταν η άρση του εμπάργκο στη Γάζα, τελικά όμως συμφωνήθηκε όχι η άρση του αλλά η άμβλυνσή του.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τουρκική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους θα παραδοθεί στη Γάζα μέσω του ισραηλινού λιμανιού Άσντοντ καθώς επίσης και ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την κατασκευή κρίσιμης σημασίας υποδομών όπως νοσοκομείου και εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στέιντζ, είχε δηλώσει ότι κατά τη Σύνοδο Ασφάλειας για την Ενέργεια στις ΗΠΑ τον Μάρτιο ο ίδιος συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν θέματα συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου καθώς και θέματα που αφορούν τη Συρία και το Ιράν.

Ωστόσο οι τουρκικές πηγές της «Hürriyet» αναφέρουν ότι η συνάντηση δεν κράτησε μισή ώρα, όπως διέρρευσε μέσω του Ρόιτερς, αλλά έγινε στο πόδι. Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ πλησίασε τον Τούρκο Πρόεδρο και συζήτησαν στο πόδι και το περιεχόμενο δεν είναι τόσο περιεκτικό όπως το ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός.

Οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών τείνουν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία μεταξύ στο δύο χωρών αποτελεί μέρος μίας συνολικότερης συνεργασίας με επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα και την απεξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία.

Μάλιστα, την Πέμπτη η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για τη συνεργασία Ισραήλ και ΗΠΑ στην εκμετάλλευση μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου, που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προμηθεύει και άλλες χώρες στην περιοχή, ανάμεσα σε αυτές και την Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, η Άγκυρα θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της του Σαλάχ αλ Αρούρι, ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς. Η πληροφορία, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται από τους Τούρκους αξιωματούχους οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα ονόματα τονίζοντας, παράλληλα, ότι αν τεθεί τέτοιο θέμα από την πλευρά του Ισραήλ είναι πρόθυμοι να το συζητήσουν.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την περιοχή και ενώ μόλις προχθές για πρώτη φορά υπήρξε συμφωνία στον ΟΗΕ για τη συριακή κρίση. Επιπλέον, όπως σημειώνουν αναλυτές της περιοχής, δεν θα πρέπει να θεωρείται ξεκομμένη και από τις διεργασίες που γίνονται στην Κύπρο και που πιθανόν να οδηγήσουν σε δημοψήφισμα μέσα στο 2016.
Πηγή: «Φιλελεύθερος»