03 Μαΐου 2016

Παιχνίδια για τουρκική βάση

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ-Απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.Προβληματισμός από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προώθηση τουρκικής φόρμουλας προς τα πέντε μόνιμα μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο την εξασφάλιση στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στο οποίο γίνεται αναφορά για τουρκική ιδέα/φόρμουλα περί μείωσης των τουρκικών στρατευμάτων και την ενδεχόμενη δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης στο νησί στο πρότυπο των Βρετανικών Βάσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική πλευρά διεξάγει συζητήσεις με μέλη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, προωθώντας την εφαρμογή της συγκεκριμένης ιδέας μετά την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από μερικές μέρες, ρωσικές ιστοσελίδες, με αφορμή την επίσκεψη της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ στο νησί μας, έκαναν λόγο για εντατικοποίηση των πιέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ γι' αποδοχή μιας φόρμουλας του NATO, που προνοούσε την παραμονή των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Στο ρωσικό δημοσίευμα, γίνεται αναφορά και στον ρόλο της αξιωματούχου του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ η οποία, όπως αναφέρεται, είναι υπέρ μιας «εγγύησης» του ΝΑΤΟ στην Κύπρο. Κυπριακή πηγή σε προεδρικό επίπεδο, αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνει επίσης πως ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε «εργάζεται για την εγγύηση του ΝΑΤΟ διαμέσου του κομματικού του συντρόφου και παιδικού φίλου, του Νορβηγού Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ». Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν έχει ακόμη συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά έχει αφεθεί για το τέλος της διαδικασίας, αφού οι δυο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις.

Ουδέν νεώτερον από ΔΗΣΥ
Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως εκτός από το σχετικό δημοσίευμά της ε/κ εφημερίδας, δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφόρηση. «Θέση μας όμως είναι ότι ο σκοπός της προσπάθειας, για μια πολιτική συμφωνία και λύση του Κυπριακού, είναι να γίνει η Κύπρος ένας τόπος ειρήνης και να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα, όχι να μείνουν μέσα σε κάποια βάση», ανέφερε, προσθέτοντας, «Αν εκείνο που μεθοδεύεται είναι να βρεθεί κάποιου είδους ‘ένδυμα’ για παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και θα είναι σαν να «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς αυτό, βεβαίως, δεν είναι αποδεκτό».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πολιτική του ΔΗΣΥ αλλά και της Κυβέρνησης είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και ως τέτοιο, αναφέρει, δεν νοείται ούτε να κηδεμονεύεται από άλλο κράτος ούτε και να έχει ξένα στρατεύματα. «Κάτι τέτοιο θα είναι εξάλλου προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού και όχι της μιας ή της άλλης πλευράς. Επειδή, αναμφίβολα, ωφέλιμο θα ήταν να δημιουργηθούν για την Κύπρο συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας χωρίς ξένες επεμβάσεις», καταλήγει ανακοίνωση.

«Δεν το συζητάμε»
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέρριψε χωρίς συζήτηση την όποια ιδέα, για δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. «Δεν συζητούμε καν για τέτοιο θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση πως αν λυθεί ή όχι το Κυπριακό, αυτό δεν αποτελεί ζήτημα χρόνου αλλά εξαρτάται από τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι η Γενική Γραμματεία των ΗΕ πληροφορείται «ότι οι συνομιλίες πηγαίνουν καλά» και ερωτηθείς αν είναι αυτή η εντύπωση που απεκόμισε από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε τι σημαίνει «πηγαίνουν καλά» και ανέφερε ότι «υπάρχει μια πρόοδος που οφείλεται στο ότι υιοθετήθηκαν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, και στο γεγονός ότι κατάφεραν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Τ/κ ηγέτη Ακιντζί να συμφωνήσουν σε κάποια ζητήματα. Ο δικός μας στόχος βέβαια είναι αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει και να έχει αίσιο τέλος», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι «απέχουμε πάρα πολύ μακριά από τον τελικό στόχο, που είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό».

Άγνοια για τη βεβήλωση
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πάντως, πως, σε ερώτηση σχετικά με τη βεβήλωση τάφων καταδρομέων στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωσε παντελή άγνοια, σημειώνοντας ωστόσο πως το Κόμμα του τάσσεται ενάντια στη βεβήλωση οποιωνδήποτε τάφων. «Ελπίζω η Αστυνομία να διερευνήσει και να βρει τι πραγματικά έχει γίνει», πρόσθεσε.

Φανταστική η αισιοδοξία
Σε υποθετικά σενάρια και όχι σε πραγματικά γεγονότα φαίνεται να στηρίζεται η εικόνα αισιοδοξίας που επιχειρείται να καλλιεργηθεί, για δήθεν λύση του κυπριακού προβλήματος εντός του 2016, αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη θέση πως η μόνη ρεαλιστική προοπτική για επίτευξη λύσης είναι η σταθερή διεκδίκηση της πλήρους κατοχύρωσης των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Σε δηλώσεις του, στη Λεμεσό, ο κ. Σιζόπουλος διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να καλλιεργείται ένα τέτοιο αισιόδοξο κλίμα, την ώρα που η Τουρκία διεκδικεί στρατιωτική βάση στην Κύπρο μετά τη λύση, όταν προχωρεί σε σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με τον παράνομο αγωγό νερού και όταν ασκεί πιέσεις για να παραχωρηθούν πρόσθετες «υπηκοότητες» του ψευδοκράτους σε εποίκους, Την ίδια στιγμή, συνέχισε, ο Τ/κ ηγέτης διεκδικεί γεωγραφικό διαχωρισμό, εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης, περιορισμό στην άσκηση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και παραμονή τουρκικών εγγυήσεων.

Να μείνει σταθερός ο Πρόεδρος
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μείνει σταθερός στην ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων για κατάργηση των εγγυήσεων, αλλά και για αποχώρηση όλων των στρατευμάτων άλλων χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο σήμερα. Στις δηλώσεις του αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι «φαίνεται ότι η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει το κέντρο βάρους στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, για να ξεφύγει από το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, εισηγείται τη δημιουργία μετά τη λύση μιας ή και περισσότερων στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η προσέγγιση από τουρκικής πλευράς θα είναι ακόμη χειρότερη και από τις εγγυήσεις του 1960, δεδομένου ότι τότε η Τουρκία διατηρούσε στην Κύπρο μόνο 600 στρατιώτες στο στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ», προσθέτοντας ότι «και τότε υπήρχε στρατόπεδο». Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η προσέγγιση αυτή της Τουρκίας ουσιαστικά τείνει στο να καθιερώσει ότι έχει δικαιώματα στην Κύπρο, αλλά και την παρουσία της με πιο έντονο τρόπο απ' ό,τι την είχε καθιερώσει το 1960».

Πρόταση που βρικολακιάζει
«Η πίστη για προοπτική λύσης εντός του 2016 που έδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η αισιοδοξία του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις συνομιλίες και οι θριαμβολογίες του κ. Έιντε δεν συνάδουν με τα πραγματικά δεδομένα στο Κυπριακό», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα η Άγκυρα προωθεί φόρμουλα για τουρκική βάση στην Κύπρο και θέτει τη «νέα ιδέα» για να διασφαλίσει εσαεί στρατιωτική παρουσία στην πατρίδα μας.

«Πρόκειται για μια τουρκική ιδέα η οποία βρικολακιάζει και απειλεί το μέλλον της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Αυτή η κίνηση της Τουρκίας έρχεται να προστεθεί στη συνολική της προκλητική τακτική, την οποία η Κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη», προσθέτει η ανακοίνωση, που κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο «πριν είναι αργά, και να σταματήσουν πριν καν αρχίσουν να υλοποιούνται τα σχέδια της Τουρκίας».

Αποφεύγει τις προβλέψεις ο ΟΗΕ
Η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό δεν θα έπρεπε να είναι για το εάν κάποιος συνομιλεί γύρω από το 60% ή το 70% των διαφόρων θεμάτων, δήλωσε την Τετάρτη ο Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούνζαρικ. Είχε κληθεί από δημοσιογράφο να σχολιάσει ότι υπολογίζεται πως υπάρχει πιθανότητα 60% να λυθεί το Κυπριακό. «Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. Έσπεν Μπάρθ Έιντε συνεχίζει τις συνομιλίες. Τελευταία ακούσαμε ότι οι συνομιλίες πηγαίνουν καλά. Πιστεύω πως όταν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι θα το πράξουμε, αλλά θα αποφύγουμε να κάνουμε προβλέψεις», συμπλήρωσε ο κ. Ντούνζαρικ.