26 Απριλίου 2016

Η Άγκυρα βλέπει με καχυποψία τον Τσίπρα Προβληματισμό προκαλούν οι τελευταίες τοποθετήσεις της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά Του Νίκου Στέλγια

Με προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθεί η Άγκυρα τις τελευταίες κινήσεις και τοποθετήσεις της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά. «Παρά το γεγονός ότι θέλουμε να τον εμπιστευτούμε, οι τοποθετήσεις του και οι κινήσεις του περιβάλλοντος του δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας» αναφέρουν για τον Αλέξη Τσίπρα τουρκικές πηγές στην «Κ» εκφράζοντας δυσπιστία γύρω από τις αμφιταλαντεύσεις της Αθήνας.

Μετά και από τις πληροφορίες που ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει παράπονα στο ΝΑΤΟ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την αρνητική στάση της Άγκυρας στο προσφυγικό ζήτημα, το τούρκικο Υπουργείο Εξωτερικών σε τοποθέτησή του επεσήμανε ότι οι ελληνικοί ισχυρισμοί δεν έχουν βάση, επισημαίνοντας ότι η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από τα μεγάλα προβλήματα σε ότι αφορά το Αιγαίο.

Στο περιθώριο της παραπάνω τοποθέτησης, ο εθνικιστικός τύπος της Τουρκίας μεταδίδει την πληροφορία ότι «η Ελλάδα έχει θέσει de facto υπό τον έλεγχο της νησίδες και μικρά νησάκια στο Αιγαίο». Φυσικά, πρόκειται για κομμάτια εδάφους τα οποία ανέκαθεν από την ελληνική σκοπιά, θεωρούνταν ελληνική γη.

Όπως ενημερώνεται η «Κ» στο επιτελείο του τουρκικού στρατού επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την υποτιθέμενη αδράνεια της τουρκικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Κάποιοι στρατηγοί έχουν την την άποψη ότι η τουρκική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική, δεν επιθυμεί να ανεβάσει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά. «Η απουσία αποφασιστικής στάσης στα ελληνοτουρκικά και στην εξωτερική πολιτική έχει ως αποτέλεσμα την ελληνική αδιαλλαξία», επεξηγεί πηγή από τα κατεχόμενα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ