13 Απριλίου 2016

Γιώργος Καπόπουλος - «Κουτσή Πάπια» στον... Σηκουάνα


http://s.kathimerini.gr/resources/2016-04/france1-thumb-large.jpg
Κουτσή Πάπια (Lame Duck) ονομάζεται στις ΗΠΑ ο πρόεδρος που δεν ελέγχει το Κογκρέσο και κατά συνέπεια ή συγκυβερνά με το αντίπαλο κόμμα ή βλέπει τις αποφάσεις του να μην εφαρμόζονται. Τον παραπάνω χαρακτηρισμό διεκδικεί, από ό,τι φαίνεται, ο Ολάντ, καθώς στον έναν χρόνο που του απομένει στο Μέγαρο των Ηλυσίων δεν φαίνεται να μπορεί να αναλάβει καμιά πρωτοβουλία ανάκαμψης από τη δημοσκοπική του βύθιση (16% στην πιο πρόσφατη μέτρηση). Από τα αριστερά ο Μελανσόν καταγράφει ποσοστό 11%, ενώ το νέο κόμμα που ίδρυσε ο υπουργός Οικονομίας Μακρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν στοχεύει σε κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που θα προτιμήσουν τον Ολάντ ή αν είναι συνταγή πολιτικής επιβίωσης του ιδρυτή του. Μόνη του ελπίδα ο φόβος και η ανασφάλεια των πολιτών, αλλά και οι εσωκομματικές συγκρούσεις της Δεξιάς.

Αύριο ο πρόεδρος της Γαλλίας θα δώσει τηλεοπτική συνέντευξη προφανώς για να πείσει ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, με την ελπίδα ότι το μαστίγιο της καταστολής και το καρότο των παραχωρήσεων στους νέους έχει εκτονώσει το κίνημα της Ολονυκτίας που διαμορφώθηκε ως αυθόρμητη κινηματική αντίδραση στον νόμο για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Η συλλογιστική Ολάντ επενδύει στον φόβο: Οταν ζεις με την ψύχωση ενός νέου τρομοκρατικού πλήγματος των τζιχαντιστών, λογικά θέλεις νόμο και τάξη, αστυνομικές και στρατιωτικές περιπολίες και όχι οδοφράγματα και συγκρούσεις που θυμίζουν τον Μάη του '68.

Από ό,τι φαίνεται, οι επιλογές Ολάντ οδηγούν σε έκλειψη της Γαλλίας από την αντιπαράθεση για το μέλλον της Ευρωζώνης καθώς στη στρατηγική του φόβου στην οποία επενδύει δεν υπάρχει περιθώριο αντιπαράθεσης με τη Γερμανία για τη λιτότητα: Αν υπάρχει πεδίο αντιπαράθεσης Παρισιού-Βερολίνου, αυτό θα είναι μια διαφοροποίηση από την πολιτική των ανοικτών συνόρων της Μέρκελ στο Προσφυγικό, με τη γαλλική πλευρά να ενδιαφέρεται για επικοινωνιακή διαχείριση που να στέλνει το μήνυμα ότι οι πύλες του φρουρίου Ευρώπη έχουν κλείσει. Με την παραπάνω συνταγή να μην αποδίδει δημοσκοπικά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα, ο Ολάντ θα αμφιταλαντεύεται μέχρι και την τελευταία στιγμή αν θα είναι ο δεύτερος μετά τον Ζοσπέν υποψήφιος των Σοσιαλιστών που θα αποκλεισθεί από τον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής. Κατά συνέπεια, για έναν χρόνο ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων θα είναι «Κουτσή Πάπια», με ανοικτό το ερώτημα αν νέες κοινωνικές διαμαρτυρίες τού επιτρέψουν να διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις.