13 Απριλίου 2016

H Άγκυρα «επενδύει» στον Ακιντζί Μεγάλη σημασία στις επαφές του Τ/κ ηγέτη σε Γερμανία και Τουρκία Του Νίκου Στέλγια

Η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις νέες επαφές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στη Γερμανία και στην Τουρκία. Η Άγκυρα θεωρεί ότι λίγο πριν από την ενδεχόμενη λύση του κυπριακού ζητήματος, η σύσφιγξη των σχέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον έξω κόσμο διευκολύνει την ένταξη της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας στη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι νέες επαφές της τ/κ πλευράς στο Βερολίνο και στην Τουρκία εκλαμβάνονται ως μια «καλή ευκαιρία» για την προβολή των θέσεων της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά δεν θεωρεί ότι αυτή η προσπάθεια πλήττει τα συμφέροντα της ε/κ πλευράς. «Η ένταξη της τ/κ κοινότητας στη διεθνή κοινότητα, η εξομάλυνση των σχέσεών της με τους ξένους παράγοντες και κυρίως η εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κατεστημένο εξυπηρετούν και τα συμφέροντα της ε/κ κοινότητας» τονίζουν ομόφωνα οι πηγές μας.

Η επίσκεψη του Μουσταφά Ακιντζί στη Γερμανία σχετίζονται με τον καλό διάλογο που έχει αναπτύξει ο ίδιος με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και κυρίως τις βελτιωμένες σχέσεις της τουρκικής πρωθυπουργίας με τη γερμανική Καγκελαρία. Ως γνωστόν, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, το τελευταίο διάστημα, Τουρκία και Γερμανία διατηρούν στενή συνεργασία, ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να επισκεφθεί για άλλη μια φορά την Τουρκία.Ο κ. Ακιντζί θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν από την τ/κ ηγεσία. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στην προβολή του τίτλου «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» στο πλαίσιο των επικείμενων επαφών του κ. Ακιντζί στην Τουρκία.www.kathimerini.com.cy