04 Απριλίου 2016

Σε βέρτιγκο οι σχέσεις Ομπάμα Ερντογάν Απογοητευμένος και απομονωμένος επέστρεψε από τις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρόεδρος Του Νίκου Στέλγια


Απογοητευμένος και διεθνώς απομονωμένος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη από το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς οι επαφές που είχε στην Ουάσινγτον επιβεβαίωσαν το ρήγμα που υπάρχει στις σχέσεις Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τους άλλους δυτικούς συμμάχους της. Σε δηλώσεις του μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροπλάνου στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να δώσει την δική του ανάγνωση και επίσκεψη για τα όσα διαδραματίστηκαν στις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που στρεφόντουσαν κατά του ίδιου και της κυβέρνησης του, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την «συμμαχία» των Κούρδων, της Παράλληλης Δομής (Κίνημα Γκιουλέν)- Αρμενίων. Σημείωσε ωστόσο ότι πραγματοποίησε σημαντικές επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση και με αρχηγούς ξένων κρατών.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν ήρθαν μετά τις επικρίσεις του Προέδρου των ΗΠΑ για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία. Ο Μπαράκ Ομπάμα επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν κατάφερε να εξασφαλίσει συνεχόμενες εκλογικές νίκες, η ελευθερία έκφρασης και η ελευθεροτυπία είναι σημαντικές αρχές της δημοκρατίας που πρέπει να σεβαστεί η τουρκική πλευρά. Μετά και από τις εν λόγω δηλώσεις, η αμερικανική πλευρά επέλεξε να μη συμμετάσχει στην εναρκτήρια τελετή του ισλαμικού πολιτισμικού-θρησκευτικού συγκροτήματος στο Maryland, στην οποία είχε κεντρικό ρόλο ο Τούρκος Πρόεδρος.
Αναλυτές της Τουρκίας, επισημαίνουν ότι οι προαναφερόμενες εξελίξεις καθώς και τα όσα διαδραματίστηκαν στα πλαίσια της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ ενισχύουν την διεθνή απομόνωση του κ. Ερντογάν αλλά και της ίδιας της Τουρκίας, όπως επίσης το χάσμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Απουσίαζε το κυπριακό

Σιγή ιχθύος φαίνεται να τηρεί η τουρκική πλευρά γύρω από τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ Τούρκου Προέδρου και Τζο Μπάιντεν για το κυπριακό αλλά και για θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η τουρκική πλευρά δεν δίνει στην δημοσιότητα τις λεπτομέρειες αυτών των συνομιλιών επιλέγοντας να παρουσιάσει μια «σύντομη» εικόνα-πλαίσιο αναφοράς, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική πλευρά δείχνει ενδιαφέρον για τις ευαισθησίες της Άγκυρας. Πάντως, πολιτικοί κύκλοι δίδουν την ερμηνεία στην «Κ» πως η Άγκυρα επιλέγει να αποσιωπήσει διάφορα ευαίσθητα θέματα καθώς οι εξελίξεις από το ταξίδι δεν ήταν υπέρ της τουρκικής πλευράς.http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=235706