19 Μαρτίου 2016

Νεκρός ο βομβιστής της Κωνσταντινούπολης (upd) Ποια η σχέση του βομβιστή με το Ισλαμικό Κράτος Του Νίκου Στέλγια

Το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από την σημερινή επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής γεννήθηκε το 1992 στο Άντεπ και διατηρούσε σχέσεις με τους κύκλους του Ισλαμικού Κράτους.Νωρίτερα οι τουρκικές αρχές είχαν διαρρεύσει την πληροφορία ότι για το σημερινό μακελειό στο Πέρα ευθύνεται το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία από τις προαναφερόμενες πληροφορίες.

Στο σκοτάδι τα τουρκικά ΜΜΕ
Οι τουρκικές αρχές επιβάλλουν συσκώτιση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την βομβιστική επίθεση στην Πόλη.

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς δηλώνει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποκύψει στην τρομοκρατία.
Οι Τούρκοι πολίτες δεν πρόκειται να «συνηθίσουν» να ζουν με την τρομοκρατία. Επίσης, ισχυρίζεται ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είναι έργο κάποιων σκοτεινών κύκλων, οι οποίοι επιδιώκουν να τερματίσουν την άνοδο και την ενίσχυση της Τουρκίας.
Σε συναγερμό οι Πρεσβείες στην Κωνσταντινούπολη

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ευρωπαϊκές Πρεσβείες στην Κωνσταντινούπολη. Η Πρεσβεία της Γερμανίας στην Τουρκία ζητησε από τους πολίτες της Γερμανίας που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη να παραμείνουν στα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους.

Εν τω μεταξύ, εκτός απο τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Γερμανίας στην Τουρκία, την λειτουργία τους περιορίζουν και οι αντιπροσωπείες της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Επίσης, να σημειωθεί ότι σε λίγη ώρα στην Πόλη πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας με την συμμετοχή του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ΣΑ
Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου διεξήχθη στα γραφεία του Ντολμαμπαχτσέ και διήρκησε 45 λεπτά με αφορμή την επίθεση στο Πέρα,.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντοάν και Τουγρούλ Τουρκές, ο Υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο Γενικός Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Σεμπαχετίν Οζτούρκ, ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, Εγιούπ Γκιουμούς, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν και ο Διευθυντής Ασφαλείας του νομού, Μουσταφά Τσαλισκάν.
Προηγούμενη ενημέρωση 13:06

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, γύρω στις 11.00 το πρωί σημειώθηκε έκρηξη στην Οδό Ιστικλάλ, στο Πέρα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.
Ο Νομάρχης της Πόλης, Βασίφ Σαχίν ανακοινώνει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 5. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο βομβιστής. Ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοινώνει ότι ο αριθμός τραυματιών είναι 36. Η κατάσταση των επτά τραυματιών είναι σοβαρή. Οι 12 τραυματίες είναι ξένοι υπήκοοι. Εν τω μεταξύ, το Πρακτορείο Ντογάν μεταδίδει την πληροφορία ότι τρεις τραυματίες είναι πολίτες του Ισραήλ. Το CNNTURK μεταδίδει την πληροφορία ότι πριν από λίγο μια τραυματίας υπέστη ανακοπή καρδιάς. Οι ιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν στην ζωή.
Ο κ. Σαχίν θεωρεί στόχος του βομβιστή ήταν το κτίριο της τοπικής διοίκησης του Πέρα. Ο τρομοκράτης επιχείρησε να μεταφέρει βομβιστικό μηχανισμό. Κάποια στιγμή, αισθάνθηκε ότι κινδυνεύει ή κάποια απειλή και ανατινάχθηκε.
Ο κ. Σαχίν επιβεβαιώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία άλλη έκρηξη ή επίθεση στην Πόλη. Πριν από λίγο, στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι υπάρχουν και άλλες εκρήξεις σε διάφορα σημεία της Πόλης.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters πίσω από την σημερινή επίθεση κρύβεται το ΡΚΚ.
Το επίκεντρο της έκρηξης βρίσκεται πολύ κοντά στο Λύκειο Γαλατάσαραϊ, καθώς και στο ελληνικό λύκειο της Πόλης, Ζωγράφειο. Το σημείο έκρηξης βρίσκεται κοντά στο Προξενείο της Ελλάδας, στο Πέρα.
Στο σημείο έφτασαν πολλά ασθενοφόρα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
«Συσκώτηση» στα τουρκικά ΜΜΕ
Οι τουρκικές αρχές επιβάλλουν συσκώτηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την βομβιστική επίθεση στην Πόλη. Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς δηλώνει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποκύψει στην τρομοκρατία.
Οι Τούρκοι πολίτες δεν πρόκειται να «συνηθίσουν» να ζουν με την τρομοκρατία. Επίσης, ισχυρίζεται ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είναι έργο κάποιων σκοτεινών κύκλων, οι οποίοι επιδιώκουν να τερματίσουν την άνοδο και την ενίσχυση της Τουρκίας.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=234501