19 Μαρτίου 2016

“Η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί”! Τι γράφει κορυφαίος αναλυτής

http://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2016/03/davutoglou-640x330.jpgΤης ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο  γνωστός αρθρογράφος Μετιν Μουνίρ, στην τακτική του στήλη (Τ24) αναλύει την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Ε.Ε. Ειδικότερα ο αρθρογράφος αναφέρει: “Υποστηρίζω από την αρχή ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι δεξιοτέχνης στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, αλλά καταστροφέας.Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής  που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες για το ζήτημα των προσφύγων , επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μας.Να σας τα πω χωρίς να μακρηγορώ: Η συμφωνία αυτή δεν θα εφαρμοστεί. Ο λόγος;  Η αδυναμία εφαρμογής των ωφελημάτων που απέσπασε ή που νόμισε ότι απέσπασε η Τουρκία.

Για να εφαρμοστεί πρακτικά η συμφωνία θα πρέπει να αρθεί η βίζα εισόδου των Τούρκων  πολιτών στην Ε.Ε μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Αυτό είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί.
Μπορεί στη Σύνοδο Κορυφής να αποφασίστηκε η άρση της βίζας αλλά πολλές χώρες της Ε.Ε είναι αντίθετες στην είσοδο των Τούρκων χωρίς βίζα στην επικράτειά τους.Η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μερικές από αυτές.Είναι σχεδόν αδύνατο να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο η απόφαση  άρσης της βίζας προς όφελος της Τουρκίας.
Ο λόγος είναι ολοφάνερος. Η Ε.Ε επιθυμεί όσο το δυνατόν λιγότερους μετανάστες. Γιατί να ανοίξει τις πόρτες της σε 78 εκατομ. Τούρκους τη στιγμή  που θέλει να κρατήσει έξω από τα σύνορα της  3 εκατομ. Σύριους;  Ασφαλώς ο αριθμός των Τούρκων που θα θελήσουν να διαφύγουν στην Ευρώπη εξαιτίας της ανεργίας, της καταπίεσης και της αβεβαιότητας για το μέλλον, θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν των προσφύγων.

Αυτό, όμως, δεν είναι και το μόνο εμπόδιο.
Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει 72 κριτήρια  για να μπορέσει να επιτύχει την άρση της βίζας. Αυτό συνεπάγεται αλλαγή πολλών νόμων, την αναγνώριση της Κύπρου και την εκ νέου σύνταξη των νόμων για την τρομοκρατία.  Υπάρχουν κριτήρια που αφορούν τον εκδημοκρατισμό. Ένα καθεστώς που οδεύει στην αντίθετη κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού δεν μπορεί εύκολα να αντιστρέψει την πορεία του. Και αν ακόμα το κάνει δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι είναι ειλικρινής.
Η δεύτερη παραχώρηση που απέσπασε ο Νταβούτογλου από τη Σύνοδο είναι η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε Για τον σκοπό αυτό θα ανοίξουν νέα Κεφάλαια συζητήσεων.

Αλλά και αυτό δεν θα γίνει.
Η Ε.Ε δεν θα εντάξει στους κόλπους της μια χώρα απομακρυσμένη από τη δημοκρατία που άρχισε να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης και κυβερνάται από τον πιο αυταρχικό ηγέτη της Ευρώπης.
Μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί ο Νταβούτογλου υπέβαλε αυτά τα αιτήματα και γιατί η Σύνοδος τα ενέκρινε. 

Η Ε.Ε για να κερδίσει χρόνο δέχθηκε τα αιτήματα αυτά γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα εφαρμογής τους. Οι Βρυξέλες γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα τηρήσει τους όρους που απαιτούνται για την άρση της βίζας μέχρι τον Ιούνιο.Ο Νταβούτογλου; Ακόμα δεν έμαθε ότι η εξωτερική πολιτική είναι το μέσον επίτευξης του εφικτού και όχι του φανταστικού.  Δεν έχει την απαιτούμενη κουλτούρα της διπλωματίας και της συναίνεσης. Γι αυτό το λόγο υπέβαλε απραγματοποίητα αιτήματα.

Γνώριζε ότι η Ε.Ε βρίσκεται σε θέση αδυναμίας και θέλησε να σφυρηλατήσει το σίδερο όταν ήταν πυρακτωμένο.Μπορεί να πείτε και γιατί να είναι κακό αυτό.Όμως, αν η Τουρκία βοηθούσε την Ε.Ε σε μια στιγμή αδυναμίας της θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα. Αντ΄αυτού προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Ε.Ε.Το θέμα ήταν να σταματήσει τη ροή των προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά και από εκεί στην Ευρώπη. Ο Νταβούτογλου μετέτρεψε το θέμα αυτό σε τι μπορώ να ¨αποσπάσω¨.Η Τουρκία είχε λίγο πολύ την υποστήριξη,  μόνο της Ε.Ε από όλους τους φίλους της. Ο Νταβούτογλου κατάφερε να καταστρέψει και αυτό.  Όταν δεν προχωρήσει η συμφωνία θα δηλητηριαστούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Εξάλλου , το πραγματικό αφεντικό της Άγκυρας , ο κ. Ερντογάν αδιαφορεί παντελώς για τους πρόσφυγες. Το μόνο που θέλει είναι να πει στους πολίτες του  “απέσπασα την άρση της βίζας από τους γκιαούρηδες¨ και να αυξήσει τους ψήφους που θα πάρει στο δημοψήφισμα για την εγκαθίδρυση του προεδρικού συστήματος στην Τουρκία”.
Militaire.gr