22 Μαρτίου 2016

Ελλάς, η ευρωπαϊκή «νήσος Ελλις» μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας


nisos_ellis
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ
Μια πολυμερής συμφωνία σαν αυτή που υπέγραψαν η ΕΕ με την Τουρκία για την διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος αντικατοπτρίζει πάνω απ΄ όλα το συσχετισμό των δυνάμεων. Στη βάση αυτού του συσχετισμού επιμερίζονται και τα βάρη που προϋποθέτουν την υλοποίηση της Συμφωνίας: ο λιγότερο ισχυρός υποχρεώνεται να πάρει το μεγαλύτερο βάρος.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι ολοφάνερο ποιος είναι ο… ανίσχυρος της υπόθεσης, καθώς οι Ευρωπαίοι Εταίροι διαπραγματευόμενοι με την Τουρκία είχαν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν το βάρος που τους αναλογεί στο ελληνικό υποζύγιο. Η ελληνική αποικία χρέους με μηδαμινή διαπραγματευτική δύναμη, εξαρτημένη από πανάκριβες χρηματοδοτικές δόσεις για να αντιμετωπίσει τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας της είναι για πάσα χρήση. Και οι Ευρωπαίοι την χρησιμοποιούν ως μια σύγχρονη νήσο Έλλις, ένα απομονωμένο χώρο καταγραφής, ταυτοποίησης, αποθήκευσης και διαλογής ανθρώπων- προσφύγων και μεταναστών.
Στην εν λόγω Συμφωνία αποκρυσταλλώνεται σαφέστατα η ελληνική αδυναμία καθώς:
  1. Οι Ευρωπαίοι δανειστές σφράγισαν τις εξόδους από την Ελλάδα ακόμα και για πρόσφυγες πολέμου κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου δημιουργώντας ένα ανάχωμα στη πίεση της μεταναστευτικής – προσφυγικής ροής
  2. Η Τουρκία  με την διαπιστωμένη της δυνατότητα ελέγχου των ροών μπορεί να εξακολουθήσει να παζαρεύει , οικονομικά και άλλα ανταλλάγματα,
  3. Η Ελλάδα πιέζεται  τόσο από τους Εταίρους και δανειστές της όσο και από την Τουρκία να συμμορφωθεί με ποικίλες απαιτήσεις, προκειμένου να αποφύγει την ασφυξία που συνεπάγεται η «απόβαση» εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων τους μέσα στους λίγους επόμενους μήνες.
Εκτός από τις προφανείς δυσμενείς  για την Ελλάδα συνέπειες αυτή η συμφωνία κρύβει και άλλες λιγότερο φανερές και ίσως περισσότερο επικίνδυνες. Μπορούμε να τις διακρίνουμε αν συνειδητοποιήσουμε πως με αυτήν τη Συμφωνία οι Εταίροι και δανειστές αφήνουν (αν δεν μεθοδεύουν) να μετατραπεί το προσφυγικό/ μεταναστευτικό πρόβλημα σε διμερές ελληνοτουρκικό, τουλάχιστον ως προς την τρέχουσα καθημερινή του διαχείριση. Και είναι προφανές ότι η Τουρκία που κρατά στα χέρια της τον έλεγχο της ροής προσφύγων και μεταναστών, αποκτά έναν ακόμη μοχλό πίεσης έναντι της ελληνικής αποικίας χρέους…
Militaire.gr