24 Νοεμβρίου 2015

«Για δέκα λεπτά προειδοποιούσαμε τα μαχητικά» λένε οι Τούρκοι Οι πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Του Νίκου Στέλγια


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201511/224954/images/det_%CE%A1%CE%B9%CF%88%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CC%81%CE%BD.jpg
Μια ριψοκίνδυνη κίνηση στη σκακιέρα της Συρίας πραγματοποίησε πριν από λίγο η Τουρκία. Αυτή είναι η επικρατέστερη άποψη στην τουρκική πρωτεύουσα σύμφωνα με τις πηγές της «Κ» σε ό, τι αφορά την κατάρριψη ενός πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Μέχρι την στιγμή που γραφόταν το κείμενο, η τουρκική πλευρά απόφευγε να τοποθετηθεί με ξεκάθαρους όρους σχετικά με την ταυτότητα του αεροπλάνου, το οποίο καταρρίφθηκε από δυο τουρκικά μαχητικά τύπου F16. Το επιτελείο του στρατού κάνει λόγο για ένα αεροπλάνο, ρωσικής κατασκευής τύπου SU24. Το δε Προεδρικό αναφέρεται απλώς σε «ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο». Τη συγκεκριμένη πληροφορία μεταδίδει το Πρακτορείο Ανατολίας.
Το επιτελείο του τουρκικού στρατού από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι δυο πολεμικά αεροπλάνα παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο επί 10 συνεχόμενα λεπτά. Η Τουρκία προειδοποίησε τους πιλότους των μαχητικών, ωστόσο όταν διαπίστωσε ότι οι προειδοποιήσεις της δεν έχουν αποτέλεσμα προχώρησε στην κατάρριψη ενός αεροπλάνου.


Η Μόσχα απορρίπτει τον παραπάνω ισχυρισμό και δηλώνει ότι τα αεροπλάνα της δεν δέχθηκαν καμία προειδοποίηση από την Τουρκία. Επιπρόσθετα στις πρώτες ανακοινώσεις της αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για ρωσικό αεροπλάνο. Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν την πληροφορία ότι ένας πιλότος βρίσκεται όμηρος στα χέρια των Τουρκομάνιων ανταρτών της Συρίας.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από το Πρακτορείο Ντογάν, στην περιοχή όπου έπεσε το αεροπλάνο έχουν σπεύσει στρατιωτικά ελικόπτερα. Σε λίγη ώρα, στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενημερώνεται λεπτό προς λεπτό από το τουρκικό επιτελείο. Επίσης, το επιτελείο και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνουν τις ξένες κυβερνήσεις και κυρίως τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Αύριο, στην Άγκυρα αναμένεται ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λάβροβ. Η επίσκεψη του κ. Λάβροβ είναι ήδη προγραμματισμένη εδώ και ημέρες. Ωστόσο, αυτή την στιγμή δεν είναι σίγουρο αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι.
Η ριψοκίνδυνη κίνηση της ΆγκυραςΕδώ και λίγες ημέρες, η Άγκυρα μεταφέρει στο παγκόσμιο προσκήνιο έναν σημαντικό ισχυρισμό. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, στα σύνορα Αντιόχειας-Συρίας, οι Τουρκομάνιοι της Συρίας δέχονται επιθέσεις από το συριακό καθεστώς, το οποίο υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Ακόμη, τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι τα ρωσικά μαχητικά πλήττουν θέσεις των Τουρκομάνιων ανταρτών και ισχυρίζονται ότι η κοινότητα αντιμετωπίζει την απειλή της «εθνοκάθαρσης».
Τις τελευταίες ώρες, η Τουρκία επιχειρεί να μεταφέρει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό στο προσκήνιο του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ ενώ η σημερινή εξέλιξη διαδραματίζεται ακριβώς στο σημείο όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις των Τουρκομάνιων με την κυβέρνηση της Συρίας και την Ρωσία.
Τις τελευταίες ώρες, υπάρχουν πληροφορίες, οι οποίες δείχνουν ότι οι δυνάμεις της Συρίας έχουν πλησιάσει σε «απόσταση αναπνοής» την παραμεθόριο περιοχή και την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασάντ δηλώνει ότι η θέση της κυβέρνησης του έχει ενισχυθεί αισθητά μετά την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων. http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=224954