20 Οκτωβρίου 2015

Δύσκολη υπόθεση η αυτοδυναμία του ΑΚΡ Του Νίκου Στέλγια

http://cdncms.todayszaman.com/todayszaman/2014/12/10/199018.jpgΕκτός απροόπτου και εξελίξεων της τελευταίας στιγμής, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις επικείμενες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Την συγκεκριμένη πληροφορία, μας την επιβεβαιώνουν οι κύκλοι του ίδιου, του τουρκικού προεδρικού. Οι πηγές μας τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «την προκειμένη στιγμή το ΑΚΡ και το Προεδρικό βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού». Αν και υπάρχουν πληροφορίες για μικρή άνοδο στα ποσοστά του ΑΚΡ, οι εξελίξεις δεν ευνοούν τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και της ηγεσίας του ΑΚΡ. Στην Τουρκία, στις τελευταίες εκλογικές διαμάχες, περίπου 46 εκατ. ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες. Τα 18 εκατ. υποστηρίζουν το ΑΚΡ. Τα 20 εκατ. υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στις τελευταίες εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών εξασφάλισε με εντυπωσιακό τρόπο την υποστήριξη πάνω από 6 εκατ. ψηφοφόρων.
Η πολιτική πόλωση και το μικρό διάστημα από τις εκλογές του Ιουνίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολίας ως προς ένα σημείο: Στις επικείμενες εκλογές η αναλογία 18εκατ.-20εκατ. θα διατηρηθεί. Απομένει ένα σημαντικό ποσοστό, η ψήφος των περίπου 8εκατ. ψηφοφόρων. Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Λαμβάνοντας υπόψη της αυτή την πραγματικότητα, το ΑΚΡ εστιάζει στον αναποφάσιστο ψηφοφόρο του εθνικιστικού και συντηρητικού χώρου.
 

Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας, τον οποίο δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραγνωρίζουμε. Το ποσοστό συμμετοχής. Στην Ελλάδα, πριν από λίγες εβδομάδες είδαμε πως το πρώτο κόμμα της χώρας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η μεγάλη στρατιά των πολιτών, οι οποίοι επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη τους στο πολιτικό σύστημα. Μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο στην Τουρκία; Όχι. 

Κανένας πολιτικός αναλυτής δεν αναμένει το ποσοστό της αποχής να αγγίξει ιστορικά επίπεδα. Ωστόσο, το τελικό ποσοστό αποχής θα είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Με βάση το «ιδιόρρυθμο» τουρκικό εκλογικό σύστημα, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο σύμφωνα με τα μέτρα, της παράταξης, η οποία άφησε την σφραγίδα της στα τελευταία 13 χρόνια της Τουρκίας (αναγνώστες από την Ελλάδα, σας θυμίζει κάτι;), μια αξιοσημείωτη άνοδο στο ποσοστό της αποχής ενδέχεται να ευνοήσει το ΑΚΡ. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας, δηλαδή του μαγικού αριθμού των 276 εδρών παραμένει ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.
 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις πληροφορίες και τις φήμες, οι οποίες κυκλοφόρησαν στην Τουρκία μετά την μεγάλη επίθεση στην Άγκυρα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών είναι αποφασισμένο να κατέβει στις εκλογές. Ακόμη, αυτή η στήλη έχει στην κατοχή της κάποιες πρώτες προβλέψεις και εκτιμήσεις, οι οποίες θέλουν το συγκεκριμένο κόμμα να εξασφαλίζει την τρίτη θέση στις εκλογές.
 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ