23 Οκτωβρίου 2015

Από τη λιτότητα στις περιπολίες

http://www.fnews.gr/wp-content/uploads/2015/10/olant10-500x280.jpg«Ο Ολάντ θέλει να καθησυχάσει τους Ελληνες που ανησυχούν να βλέπουν το φλερτ της Μέρκελ προς τους Τούρκους» είναι ο τίτλος άρθρου στη «Μοντ» με χθεσινή ημερομηνία. Σύμφωνα με την έγκυρη γαλλική εφημερίδα, το Παρίσι θα προτείνει ευρωπαϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, σε αντιπαράθεση με τις ελληνοτουρκικές που προτείνει το Βερολίνο! Είναι φανερό ότι η Γαλλία επιλέγει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ως ένα πρόσφορο πεδίο προβολής της κύριας σύγκρουσής της με τη Γερμανία που έχει ως επίκεντρο τη δημοσιονομική λιτότητα που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρωζώνη, αρνούμενο ταυτόχρονα βήματα προς τη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση.
Ευρωπαϊκές περιπολίες στο Αιγαίο είναι ακόμη μια πρόταση εμβάθυνσης της συνοχής της ΕΕ σε πλήρη αρμονία με τις προτάσεις Ολάντ - Μακρόν για κυβέρνηση της Ευρωζώνης, ακόμη μια απόρριψη της τακτικής Ευρώπη αλά καρτ που εφαρμόζει η Γερμανία μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008 και ειδικότερα μετά την έναρξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, με τη διάσωση της Αθήνας την άνοιξη του 2010.

Το Παρίσι προφανώς βλέπει την αλά καρτ πολιτική της Γερμανίας για το μέλλον της ΕΕ να επενδύσει σε ειδικές ρυθμίσεις σήμερα για την Τουρκία, αύριο για τη Βρετανία και μεθαύριο, γιατί όχι, για την Πολωνία και την Τσεχία σε μια προσπάθεια που κύριο στόχο έχει να αποτρέψει την περαιτέρω πολιτική ενοποίηση της ΕΕ - Ευρωζώνης που προωθεί η Γαλλία, με στόχο να θέσει υπό πολιτικό έλεγχο τους αυτοματισμούς μόνιμης λιτότητας που προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Αλλωστε πριν από την ανακήρυξη της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, οι πιο ένθερμοι συνήγοροι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας ήταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, στο όνομα μιας ΕΕ του ελάχιστου κοινού δυνατού παρονομαστή. Η ευρωπαϊκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι επιπλέον μια πιο αξιόπιστη αποτρεπτική της αύξησης των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών επιλογή από την αμφίβολη ούτως ή άλλως βούληση και δυνατότητα της Τουρκίας να αναλάβει, έναντι ακριβού αντιτίμου ως υπεργολάβος της Ευρώπης, τον περιορισμό της μετακίνησης προσφύγων - μεταναστών.

Ετσι, την ώρα που το Βερολίνο θέλει να παραχωρήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε εξωτερική υπεργολαβία, το Παρίσι προτείνει την αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη, ικανή να επιδράσει αποτρεπτικά, ώστε οι προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές να τεθούν υπό έλεγχο.
kapopoulos@pegasus.gr

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ