23 Οκτωβρίου 2015

Ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στις Κουρίλες νήσους Η κίνηση της Μόσχας απειλεί τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με το Τόκιο

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201510/222249/images/det_koyriles14.jpgΣτρατιωτική βάση σχεδιάζει να κατασκευάσει στις διαφιλονικούμενες Κουρίλες νήσους η Μόσχα παράλληλα με την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία νέων ρωσικών βάσεων στην Αρκτική, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Γνωστές και ως «Βόρεια Εδάφη» στην Ιαπωνία, οι Κουρίλες νήσοι αποτελούν μια ομάδα νησιών στον Ειρηνικό που περιήλθε υπό ρωσικό έλεγχο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απόφαση της Μόσχας να οικοδομήσει νέες εγκαταστάσεις μπορεί να επιδεινώσει περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με το Τόκιο, το οποίο διεκδικεί τις Νότιες Κουρίλες. Η Ιαπωνία είχε εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της για τις ρωσικές κινήσεις στην περιοχή, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Αύγουστο στα νησιά Ιτουρούπ και Κουνασίρ. Η διαμάχη για τις Κουρίλες νήσους αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής για τις σχέσεις των δύο κρατών και στάθηκε η αίτια που Ρωσία και Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης από το 1945, παρά τη λήξη του πολέμου.

Οπως σχολίασε ο Σοϊγκού, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις Κουρίλες θα περιλαμβάνουν χώρους αναψυχής για τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους, νοσοκομεία, μοντέρνες κατοικίες και καινούργιους δρόμους. Επίσης, ένα νέο αεροδρόμιο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία στο Ιτουρούπ.
Την ίδια στιγμή, μια αναφορά που δημοσιεύθηκε στη ρωσική ιστοσελίδα ενημέρωσης Gazeta.ru έκανε λόγο για την παρουσία μιας μονάδας του ρωσικού πυροβολικού στις επίμαχες νήσους, που αριθμεί 3.500 άτομα και που είναι εξοπλισμένη με τανκ Τ-80 και αντιαεροπορικούς πυραύλους Buk M-1. Στη συνέχεια, αναφερόταν η ύπαρξη μιας βάσης υποβρυχίων, η οποία χαρακτηρίζεται από την ιστοσελίδα «η πιο σημαντική κατασκευή για τη Ρωσία, αφού έτσι μπορεί να ελέγχει για την εμφάνιση ξένων υποβρυχίων στην Οχοτσκική Θάλασσα».

Η μεγαλύτερη από τις νέες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, που βρίσκονται υπό κατασκευή στην Αρκτική, είναι στο νησί Κοτέλνι, στο Αρχιπέλαγος Νοβοσιμπίρσκ. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, το μέγεθός της θα είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλης βάσης που διατηρούσε η Σοβιετική Ενωση στην περιοχή. «Δεν το κρατάμε μυστικό: έχουμε πρακτικά δημιουργήσει μια βάση», τόνισε ο ίδιος. Οι υπόλοιπες στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας χτίζονται στο νησί Ράνγκελ, στο ακρωτήριο Σμιτ και στην ανατολική ακτή της Τσουκότκα. Εξι αεροδρόμια στην Αρκτική ανακαινίζονται σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μέσα στο 2017.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=222249