23 Οκτωβρίου 2015

Τουρκία, Σ.Αραβία και Κατάρ συζητούν την Συρία Οι τρεις χώρες μελετούν κοινά διπλωματικά και στρατιωτικά σχέδια


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201510/222260/images/det_n_71750_1%5B1%5D.jpgΟι τελευταίες πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα επιβεβαιώνουν το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» σύμφωνα με το οποίο Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ θέτουν επί τάπητος διάφορα σενάρια σχετικά με το μέλλον της γειτονικής Συρίας.Πριν από λίγες ώρες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον Εμίρη του Κατάρ. Η «Κ» πληροφορείται ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η κατάσταση στην Συρία και πιο συγκεκριμένα στο Χαλέπι. Η τουρκική πλευρά θεωρεί εφικτή την ανακατάληψη της πόλης από την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας. Για αυτό τον λόγο, καλεί την Σ. Αραβία και το Κατάρ να λάβουν υπόψη τους όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμη και το ενδεχόμενο της στρατιωτικής εμπλοκής των τριών χωρών στην κρίση της Συρία.

Η τηλεφωνική συνομιλία των αρχηγών των τριών χωρών έρχεται στην σκιά της επίσημης τοποθέτησης του Κατάρ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία. Το Κατάρ προειδοποιεί ότι οι τρεις χώρες ενδέχεται να αναλάβουν στρατιωτική πρωτοβουλία στην Συρία.Εν τω μεταξύ, ο Επιτελάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιεί έκτακτη επίσκεψη στο επιτελείο του τουρκικού στρατού. Οι πληροφορίες της «Κ» επιμένουν ότι οι Άραβες και οι Τούρκοι στρατηγοί μελετούν σχέδια σχετικά με το μέλλον της Συρίας.

Προειδοποιούν στρατιωτικοί και διπλωμάτεςΣτο εσωτερικό της Τουρκίας, στρατιωτικοί και έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν αναμένουν μια στρατιωτική πρωτοβουλία της χώρας τους πριν από τις πρόωρες εκλογές. Η «Κ» πληροφορείται από τους κόλπους του τουρκικού στρατού ότι υψηλόβαθμα στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν συμφωνούν με την ιδέα μιας «στρατιωτικής περιπέτειας» στην Συρία.Την ίδια στιγμή, ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Γιασάρ Γιακίς προειδοποιεί ότι η ενδεχόμενη τουρκική εισβολή στην Συρία ενδέχεται να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα. Κατά την άποψη του, εφόσον η Τουρκία εισβάλλει στην Συρία η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από αυτή την χώρα θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.
ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ