28 Οκτωβρίου 2015

Τουρκία: Προεκλογική καμπάνια με βομβαρδισμούς και μαζικές συλλήψεις

Με επιθέσεις κατά κουρδικών στόχων στη Συρία και αστυνομικές επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών στην Τουρκία κορυφώνει την προεκλογική της καμπάνια η κυβέρνηση Ερντογάν ενόψει της ιδιαίτερα κρίσιμης για την πολιτική επιβίωσή της αναμέτρηση της Κυριακής.

Όπως αποκάλυψε χθες ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο τουρκικός στρατός "έπληξε δύο φορές" τα τελευταία 24ωρα θέσεις των Κούρδων μαχητών της Συρίας. "Προειδοποιήσαμε ότι το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, Κούρδοι της Συρίας) δεν θα πρέπει να περάσει πέραν του δυτικού Ευφράτη και χτυπήσαμε δύο φορές", δήλωσε.Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει το PYD και την πολιτοφυλακή του, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), να μην επεκτείνουν τον έλεγχό τους κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία. "Αυτό που επιθυμούν είναι να κυριεύσουν εξ ολοκλήρου τη βόρεια Συρία (...) αυτό συνιστά μια απειλή για μας και δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να δεχθεί την απειλή αυτή", τόνισε σε ομιλία του.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας συνιστούν την αιχμή του δόρατος των χερσαίων δυνάμεων που αγωνίζονται κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. Μετά την πόλη Κομπάνι τον Ιανουάριο, οι δυνάμεις αυτές κατέλαβαν και την Ταλ Αμπιάντ τον Ιούνιο. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν επίσης ότι εντάσσουν την Ταλ Αμπιάντ "στην αυτόνομη αρχή" που ασκούν στο βόρειο τμήμα του συριακού εδάφους.

Στο πλαίσιο του πολέμου "κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων", η τουρκική αστυνομία εξαπέλυσε εξάλλου χθες εκτεταμένες επιχειρήσεις σε περιοχές γύρω από το Ικόνιο συλλαμβάνοντας περίπου 30 ανθρώπους που κατηγορούνται για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Σε παρόμοια επιχείρηση συνελήφθησαν άλλοι 14 ύποπτοι στο Κοτσαελί, στη βορειοδυτική Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να συνεχίσει να πολεμάει "όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις" που απειλούν την Τουρκία κατατάσσοντας σε αυτές το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και πολλές ακροαριστερές οργανώσεις.
 
ΑΥΓΗ