Η επιδρομή ήρθε σε απάντηση της εκτόξευσης τουλάχιστον δύο ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας χθες βράδυ προς τις πόλεις Ασκελόν και Σντερότ στο νότιο Ισραήλ. Ευτυχώς θύματα δεν υπήρξαν ούτε από την επιδρομή, ούτε από τις ρουκέτες της Χαμάς. Στην Παλιά Πόλη και την Πλατεία των Τζαμιών, σημεία που έχουν τεθεί υπό δρακόντεια αστυνομική επιτήρηση ύστερα από τρεις ημέρες βίαιων επεισοδίων στις αρχές της εβδομάδας, επικρατεί ηρεμία, καθώς περίπου 3.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιερουσαλήμ για να αποτρέψουν τυχόν κλιμάκωση των επεισοδίων.
Βίαιες συγκρούσεις
Ωστόσο οι συγκρούσεις ξεκίνησαν πάλι μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, αυτήν τη φορά στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη χθες, ημέρα της εβδομαδιαίας προσευχής των μουσουλμάνων. Οι συγκρούσεις ήταν βίαιες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα στην παλαιστινιακή συνοικία Τζαμπάλ Μουκάμπερ όπου η ένταση διήρκεσε έως το βράδυ παρά την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού δυνάμεων ασφαλείας.Γύρω από το Όρος των Ελαιών, στις συνοικίες αλ-Τουρ, Ρας Αλ-Αμουντ και δίπλα στον προσφυγικό καταυλισμό Σουάφατ, στις συγκρούσεις Παλαιστίνιοι πετούσαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών αστυνομικών, οι οποίοι απαντούσαν με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.Στη Δυτική Όχθη, τα επεισόδια ήταν σαφώς σφοδρότερα, καθώς στο Καφρ Καντούμ, κοντά στη Ναμπλούς, τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με την τοπική Ερυθρά Ημισέληνο. Όπως έγινε γνωστό, νεαροί εκτόξευσαν βλήματα στα οποία απάντησαν οι ισραηλινές δυνάμεις στα συνήθη σημεία όπου σημειώνονται ταραχές, δηλαδή κοντά στην ισραηλινή φυλακή Οφερ, στο σημείο διέλευσης Καλαντίγια και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζούν.Επίσης, συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Χεβρώνα. Συνολικά, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά και 44 από πλαστικές σφαίρες.
Ισραήλ: Προκλήσεις και ψέματα
Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλεια του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν, κατηγόρησε των Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούτ Αμπάς για την πρόκληση των επεισοδίων, λέγοντας ότι «χρησιμοποιεί προκλήσεις και ψέματα» που οδηγούν σε ταραχές. Επίσης, τόνισε πως όταν διαδηλωτές φέρουν εκρηκτικά και πέτρες σε ένα ιερό τόπο, τότε καθιστούν ένα χώρο λατρείας σε «αποθήκη τρόμου».
Επίσης, η επιτροπή άμυνας και εξωτερικής πολιτικής του ισραηλινού κοινοβουλίου έκανε ειδική σύνοδο για συζητήσει το θέμα και να καλέσει της συνοριακή αστυνομία σε επιφυλακή. Χιλιάδες αστυνομικοί περιπολούν στην πόλη και έχει απαγορευτεί σε άνδρες κάτω των 40 ετών να προσεύχονται στο τέμενος Αλ Άκσα, ώστε να αποφευχθούν νέα επεισόδια.
«Ανησυχία» από τη Σαουδική Αραβία
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για να εκφράσει την ανησυχία του και να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει μια κρίση εν τη γενέσει της.
Κατηγόρησε το Ισραήλ για «επιθετικότητα που με προκλητικό τρόπο βιάζει την αγιότητα των θρησκειών και δίνει χείρα βοηθεία στον εξτρεμισμό και τη βία σε ολόκληρο τον κόσμο». Επίσης μίλησε για το ζήτημα και με τον Μαχμούτ Αμπάς.