26 Αυγούστου 2015

Οι Κούρδοι ξαναγράφουν ιστορία

Ο μοναδικός κοινοβουλευτικός εταίρος που απομένει για το ισλαμοσυντηρητικό «δίδυμο» Ερντογάν - Νταβούτολγου είναι το φιλοκουρδικό-αριστερό HDP, που ετοιμάζεται να γράψει δεύτερη φορά μέσα στο έτος ιστορία
Οι εξελίξεις ήταν αναμενόμενες και... προμελετημένες. Η χθεσινή, επίσημη πια, ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου στην Αγκυρα ότι οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου, ήταν κάτι ήδη γνωστό, μια και το είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν από την περασμένη Παρασκευή, πριν καν λήξει και τυπικά η διορία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις κάλπες του περασμένου Ιουνίου.
Και ουδείς ουσιαστικά αιφνιδιάστηκε από την απόφασή του να αναθέσει στο πολιτικό «alter ego» του, τον απερχόμενο πρωθυπουργό και ηγέτη του ισλαμοσυντηρητικού AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου, τη συγκρότηση της προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα προς την -δεύτερη μέσα σε ένα πεντάμηνο- κάλπη...
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, «είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας που ο αρχηγός του κράτους προκηρύσσει επαναληπτικές εκλογές», επισημαίνει η φιλογκιουλενική «Zaman». Και είναι επίσης «η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που θα συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση», παρατηρεί η φιλοκυβερνητική «Sabah», «εν προκειμένω μάλιστα από το AKP, το φιλοκουρδικό HDP και ανεξάρτητους».

Θεωρητικά -κι όπως το τουρκικό Σύνταγμα προβλέπει- η προσωρινή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι υπερκομματική, με αναλογική εκπροσώπηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ομως, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση του κεμαλικού CHP όσο και οι εθνικιστές του MHP έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής -κάτι που κατέστησαν και χθες ξεκάθαρο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις.

Το δεύτερο «θαύμα»

Κι έτσι, ο μοναδικός κοινοβουλευτικός εταίρος που απομένει για το ισλαμοσυντηρητικό «δίδυμο» Ερντογάν - Νταβούτολγου είναι το φιλοκουρδικό-αριστερό HDP, που ετοιμάζεται να γράψει δεύτερη φορά μέσα στο έτος ιστορία.Η πρώτη ήταν με τις εκλογές του Ιουνίου, όταν κατάφερε να ξεπεράσει το εκλογικό πλαφόν του 10% και να εκπροσωπηθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, «ψαλιδίζοντας» έτσι κάθε ελπίδα του AKP για αυτοδυναμία και του Ερντογάν προσωπικά για συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρικό, με τον ίδιο απόλυτο «ηγεμόνα».
Η δεύτερη είναι η δηλωμένη πρόθεσή του να συμμετάσχει στη μεταβατική κυβέρνηση, με την πρώτη στα χρονικά υπουργοποίηση βουλευτών του. Η συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο πενθήμερο.Ομως το μοίρασμα των πόστων -προφανώς με τη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, που θα αναπληρώσουν τις «κενές» θέσεις που αναλογούν στο CHP και στο MHP- αναμένεται να εξελιχθεί σε μία μακρά και επίπονη διαδικασία...

«Η συγκυρία φέρνει τον Νταβούτογλου στην άβολη θέση να αναγκάζεται να συγκυβερνήσει με το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο είχε αποκλείσει από δυνητικό κυβερνητικό εταίρο στις διερευνητικές επαφές του τελευταίου διμήνου», σχολιάζει το πρακτορείο Associated Press. Πιο γλαφυρά, ο αρθρογράφος της «Radikal», Μουράτ Γεκτίν, χαρακτηρίζει τις εξελίξεις για τις μεθοδεύσεις Ερντογάν «απόλυτο εκλογικό εφιάλτη».Οχι τυχαία, το πρώτο πράγμα που ο Νταβούτγλου έσπευσε να κάνει μετά την ανάθεση του σχηματισμού της μεταβατικής κυβέρνησης ήταν να καλέσει εκ νέου το CHP και το MHP να αναθεωρήσουν πάραυτα τη στάση τους.«Η δραπέτευση από τις ευθύνες και η παρεμπόδιση των επιλογών θα οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συνέπειες», προειδοποίησε αορίστως, πλην ευθέως. Κι επιμελώς έριξε «σπόρους» διχόνοιας, ανακοινώνοντας ότι θα προσφέρει υπουργικά πόστα σε βουλευτές των κεμαλικών και των εθνικιστών, παρά την επίσημη αντίδραση των πολιτικών αρχηγών τους. Στο μεσοδιάστημα, τα σενάρια περί κυβέρνησης προσωπικοτήτων οργιάζουν...
«Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε εάν [στο AKP] παραβιάσουν το Σύνταγμα και προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς το HDP. Ομως μια τέτοια προσπάθεια θα απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο», προειδοποίησε χθες ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καλώντας για πολλοστή φορά -πλην όμως ματαίως- σε άμεσο τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και του PKK στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με τη «Hurriyet», περισσότερες από 127 περιοχές έχουν πλέον κηρυχθεί από την Αγκυρα «προσωρινές στρατιωτικές ζώνες προστασίας», με ισχύ 15 ημέρες έως και έξι μήνες και με συνέπεια την περιστολή ατομικών δικαιωμάτων.«Πρόκειται για αντιγραφή των προηγούμενων αποτυχημένων πολιτικών των τελευταίων τριών δεκαετιών για την καταστολή των Κούρδων ανταρτών, καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια κλιμακώνεται απέναντι στον κυβερνητικό πόλεμο με το ΡΚΚ», σχολιάζει το κουρδικό ειδησεογραφικό δίκτυο Rudaw.Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, εν τω μεταξύ, δείχνουν ότι με τις φθινοπωρινές εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξει θεαματικά ο συσχετισμός δυνάμεων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Και υπό αυτό το πρίσμα, έγραφε χθες στην «Today’s Zaman» ο αρθρογράφος της Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, «ο πρόεδρος Ερντογάν είτε θα τραβήξει κι άλλο το “σχοινί”, με περισσότερο “σοκ και δέος”, ευελπιστώντας ότι τελικά θα πάρει με το μέρος του την κοινή γνώμη στην Τουρκία, είτε θα εγκαταλείψει το σχέδιό του για υποδαύλιση της βίας και θα αναζητήσει έναν τρόπο για αναβολή των εκλογών, σε μια ύστατη, απεγνωσμένη προσπάθεια να καθυστερήσει την “ημέρα της κρίσης” για τον ίδιο και το στενό του περιβάλλον».