17 Μαρτίου 2015

Κυβερνητική «παρέλαση» στη Μόσχα

Κυβερνητική «παρέλαση» στη Μόσχα
Το Σάββατο 9 Μαΐου, ημέρα που εορτάζεται η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακολουθήσει τη μεγαλειώδη παρέλαση στη Μόσχα από το πόντιουμ των επίσημων προσκεκλημένων της ρωσικής ηγεσίας.Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως είχε διατυπωθεί στην πρώτη επίσημη τηλεφωνική τους συνομιλία μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον ετοιμάζονται οι λεπτομέρειες του ταξιδιού, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα περιοριστεί στο τυπικό μέρος του εορτασμού.Προς τούτο, αύριο το απόγευμα αναχωρεί για τη ρωσική πρωτεύουσα ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κ. Ησυχος, με μια διαφορετική από την επίσημη ιδιότητά του, εκείνη του συμπροέδρου της διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας. Ιδιότητα η οποία επιτρέπει στον Ελληνα υπουργό να κινηθεί εκτός του αυστηρού πλαισίου το οποίο καθορίζει εθυμοτυπικά «τακτική και συμπεριφορές», επιτρέποντάς του ουσιαστικά να προετοιμάσει την «υποδοχή» και να ανοίξει τον δρόμο για κρίσιμες συνομιλίες του πρωθυπουργού με τη ρωσική ηγεσία.

Στα θέματα στα οποία θα επιμείνει ο Κ. Ησυχος, ακολουθώντας τις εντολές του Μεγάρου Μαξίμου, είναι εκείνα της οικονομικής συνεργασίας, η λύση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό, αφού η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου Ρώσων τουριστών. Τομέας με ιδιαίτερη βαρύτητα, άρα η παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, Ελενας Κουντουρά, κρίνεται απολύτως απαραίτητη.Πίσω όμως από το προφανές, ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και την τακτική των έντονων πιέσεων που αυτοί ασκούν στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι οι συζητήσεις του Κ. Ησυχου θα επεκταθούν και στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας και των φυσικών πόρων, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, το αντίθετο μάλιστα, να συζητηθεί το θέμα των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, εάν και εφόσον οι εταίροι επιμείνουν στην ακολουθούμενη τακτική τους.Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας επικεντρώνει το «ταξιδιωτικό του ενδιαφέρον» στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, στις αναδυόμενες νέες οικονομίες, με τελευταίο σταθμό τη Βραζιλία.

Επόμενο κυβερνητικό στέλεχος που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Σερεμέντγεβο» της Μόσχας θα είναι ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, για να συζητήσει θέματα εξοπλισμών και στρατιωτικού υλικού. Πλέον καθίσταται σαφής η τακτική της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί το γεωστρατηγικό της πλεονέκτημα, επιδιώκοντας να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη μάλλον σωστή τακτική του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, η οποία είχε διακοπεί άδοξα από τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντ. Σαμαρά.

Επόμενος σταθμός... Πεκίνο
Ενισχυτικό της πολυεπίπεδης πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία δεν περιορίζεται πλέον στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, αλλά πρωτίστως σε εκείνο της διεθνούς οικονομίας είναι και το επικείμενο ταξίδι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά στο Πεκίνο, έναν εκ των επόμενων σταθμών του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει την πόρτα ακόμα και σε ένα, έστω μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, διακρατικού δανεισμού, ο οποίος, αν και συμπληρωματικός, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να εκπέμψει σήμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ότι δηλαδή η Ελλάδα εξετάζει πιθανές εναλλακτικές λύσεις, όπως τόνισε στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» (14/3) και ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης.