17 Μαρτίου 2015

Στη σίγουρη ήττα βλέπει συνωμοσίες

Η εφημερίδα «Haaretz» έδωσε στη δημοσιότητα τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, πριν αρχίσει η απαγόρευση δημοσιοποίησης, σύμφωνα με την οποία η Σιωνιστική Ενωση λαμβάνει 24 έδρες, έναντι 21 του Λικούντ | AP Photo/ Ariel Schalit 
Το Ισραήλ προετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα, καθώς το κόμμα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Λικούντ, έρχεται σαφώς δεύτερο σε όλες τις δημοσκοπήσεις, πίσω από τη Σιωνιστική Ενωση, τη συμμαχία της Κεντρο-αριστεράς μεταξύ των Εργατικών του Ισαάκ Χέρτζογκ και του Φιλελεύθερου Χατνούα της Τζίπι Λίβνι. Στις αυριανές εκλογές για την Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή, αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις στη δύναμη των κομμάτων, καθώς ενισχύεται το κέντρο, ενώ περνάει στην τρίτη θέση, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Κοινή Λίστα του συνασπισμού των Ισραηλινών Αράβων.

Η εφημερίδα «Haaretz» έδωσε στη δημοσιότητα τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, πριν αρχίσει η απαγόρευση δημοσιοποίησης, σύμφωνα με την οποία η Σιωνιστική Ενωση λαμβάνει 24 έδρες, έναντι 21 του Λικούντ. Από 13 έδρες μοιράζονται η Κοινή Λίστα και ο Εβραϊκός Οίκος του εθνικιστή Ναφτάλι Μπένετ. Το κεντρώο Κουλάνου ακολουθεί με οκτώ έδρες και έπονται τα μικρότερα κυρίως θρησκευτικά κόμματα, με τελευταίο του υπερεθνικιστή ακροδεξιού Αβιγκντορ Λίμπερμαν, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Τις τελευταίες ημέρες η Σιωνιστική Ενωση δείχνει να κερδίζει συνεχώς έδαφος και δεν αποκλείεται να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερη διαφορά από το Λικούντ. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η υποστήριξη προς τον ηγέτη των Εργατικών που δίνουν πολλοί απόστρατοι στρατηγοί και πρώην αρχηγοί των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ. Ενδεικτικό ήταν το χθεσινό tweet του πρώην αρχηγού της Σιν Μπετ, Γιουβάλ Ντίσκιν, στο οποίο γράφει πως «ο Χέρτζογκ δεν μπορεί να είναι χειρότερος από τον Νετανιάχου». Ο Ντίσκιν είχε επίσης δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι «ο Νετανιάχου έχει προκαλέσει την πιο μεγάλη στρατηγική ζημιά για το Ισραήλ, καθώς έβλαψε τις σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο ίδιος ο Νετανιάχου προσπάθησε, έστω και λίγες ημέρες πριν από την κάλπη, να αναστρέψει το βαρύ εις βάρος του κλίμα και επανέλαβε τις θεωρίες για «ξένα συμφέροντα» που θέλουν να του στερήσουν την πρωθυπουργία και για διεθνή συνωμοσία. Η απελπισμένη και ηττοπαθής προεκλογική του εκστρατεία θα του στοιχίσει όχι μόνο εκλογικά, αλλά θα έχει επιπτώσεις και στο εσωτερικό του Λικούντ, όπου... άρχισαν τα όργανα.

Οι εσωκομματικοί του (όψιμοι και παλαιοί) αντίπαλοι δεν περιμένουν τη λαϊκή ετυμηγορία. Θεωρούν δεδομένη την ήττα και ξεκίνησαν την κριτική. Υψηλόβαθμο στέλεχος του Λικούντ τόνισε χθες ότι είναι σαφές και αμετάκλητο το προβάδισμα της Σιωνιστικής Ενωσης και μόνο ερώτημα είναι το μέγεθος της ήττας. «Η προεκλογική μας εκστρατεία ήταν αποτυχημένη» δήλωσε ανώνυμα στο διεθνές πρακτορείο Reuters. Αλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου έκανε μια πολύ προσωπική εκστρατεία, παραμερίζοντας τα στελέχη του κόμματος, παίρνοντας όλη την ευθύνη στις πλάτες του. Τρίτο στέλεχος του Λικούντ συνέχισε την ομοβροντία της ανώνυμης κριτικής και υπογράμμισε πως «ο Νετανιάχου αποδείχτηκε πως ήταν το αδύναμο χαρτί του κόμματος στις εκλογές».

Ο «Μπίμπι», πάντως, προσπάθησε να πολώσει το κλίμα ακόμη και την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, κατηγορώντας τη Σιωνιστική Ενωση για παράνομες χρηματοδοτήσεις και δεσμεύτηκε προκαταβολικά ότι δεν πρόκειται σε περίπτωση αδιεξόδου να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι», είπε. «Το εκλογικό σώμα πρέπει να κάνει καθαρή επιλογή». Παραδέχτηκε όμως ότι «αν δεν ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις» τότε ο Χέρτζογκ και η Λίβνι υπάρχει πιθανότητα να γίνουν πρωθυπουργοί. Οι δύο ηγέτες της Σιωνιστικής Συμμαχίας έχουν συμφωνήσει πως σε περίπτωση νίκης θα εναλλαχτούν στην πρωθυπουργία, με προβάδισμα του Χέρτζογκ.

Ο Νετανιάχου πάντως αρνήθηκε να αποκαλύψει τα σχέδιά του σε περίπτωση που ηττηθεί και δεν έδωσε απάντηση σε ερώτηση αν σχεδιάζει να αποσυρθεί από την πολιτική. Στέλεχος του Λικούντ δήλωσε πως υπάρχουν ήδη πολλοί εσωκομματικοί του αντίπαλοι που θα ήθελαν να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος και απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Πολλά θα εξαρτηθούν, όχι μόνο από την έκταση της ήττας, αλλά και από το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ποια κόμματα θα την απαρτίζουν και ποια θα είναι η στάση του Λικούντ σε περίπτωση αδιεξόδου.

Στις αυριανές εκλογές συμμετέχουν 26 κόμματα, εκ των οποίων 11 αναμένεται να εισέλθουν στην Κνεσέτ. Οι εκλογές γίνονται με απλή αναλογική και υπάρχει όριο εισόδου στη Βουλή, 3,25%, ή εκλογή τεσσάρων βουλευτών. Στις προηγούμενες εκλογές το όριο ήταν 2%.