11 Μαρτίου 2015

Φρίκης... συνέχεια σε Λιβύη και Ιράκ

Τις επιθέσεις τους εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Λιβύης, αλλά και των εργαζομένων σε αυτές κλιμακώνουν οι ισλαμικές πολιτοφυλακές που ταυτίζονται με το «Ισλαμικό κράτος», το οποίο εκτός από την ίδρυση «χαλιφάτου» στο Λεβάντε (Συρία-Ιράκ) φιλοδοξεί να θέσει υπό τον έλεγχό του και την πλούσια σε μαύρο χρυσό βορειο-αφρικανική χώρα, με αποτέλεσμα η Τρίπολη να θέσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 11 πετρελαιοπαραγωγούς περιοχές.
Χθες τουλάχιστον εννέα ξένοι εργαζόμενοι στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Αλ Γκάνι, 700 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης απήχθησαν από τους τζιχαντιστές, ενώ οκτώ φρουροί αποκεφαλίστηκαν. Οπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της (αυστριακών συμφερόντων) εταιρείας VAOS που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, ανάμεσα στους ομήρους είναι και ένας Αυστριακός, ένας Τσέχος, και τέσσερις Φιλιππινέζοι.

Την ίδια ώρα οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν συντρόφους τους στη βορειοδυτική Συρία, όταν αυτοί επιχείρησαν να αποσκιρτήσουν προς τα τουρκικά σύνορα. Οπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το περασμένο Σάββατο στην πόλη αλ Μπαμπ, 30 χιλιόμετρα από τη μεθόριο με την Τουρκία, σκοτώθηκαν συνολικά εννέα μαχητές. Οι τέσσερις επιχειρούσαν να διαφύγουν και οι πέντε να τους εμποδίσουν. Η ίδια ΜΚΟ αναφέρει ότι από το Δεκέμβριο έως σήμερα το I.K. έχει εκτελέσει περί τα 120 μέλη του, στην πλειονότητά τους ξένοι μαχητές, οι οποίοι ήθελαν να εγκαταλείψουν τον πόλεμο. Η ίδια οργάνωση ανακοίνωσε χθες το βράδυ και τον θάνατο της 19χρονης Γερμανίδας Ιβάνα Χόφμαν στη βορειοανατολική Συρία, όπου πολεμούσε στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post επισημαίνει ότι το «Ισλαμικό κράτος» έχει αρχίσει να χάνει την αρχική του «λάμψη», καθώς αρκετοί μαχητές λιποτακτούν, ενώ ήττες στα πεδία των μαχών, τόσο στο Ιράκ όσο και τη Συρία ή τη Λιβύη, έχουν κάμψει το ηθικό του. Η Post γράφει ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να καταγράφονται και αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ντόπιων και των ξένων μαχητών, αλλά και αποτυχημένες απόπειρες να στρατολογηθούν οι ντόπιοι στην πρώτη γραμμή του πυρός. Εν κατακλείδι, υπογραμμίζει η εφημερίδα, οι τζιχαντιστές φαίνεται ότι πλέον καταβάλλουν προσπάθεια να διατηρήσουν την προσεκτικά διεθνώς καλλιεργημένη εικόνα τον ατρόμητων και ανίκητων.

Αυτή ακριβώς είναι και η σοβαρότερη απειλή που αντιμετωπίζει το Ι.Κ., όπως επισημαίνει στην Post η διευθύντρια του Κέντρου «Κάρνεγκι» για τη Μέση Ανατολή, Λίνα Χατίμπ: «Οι φιλόδοξες θεωρητικές δηλώσεις τους για τη δημιουργία χαλιφάτου διαψεύδονται στην πράξη στα πεδία των μαχών». Ανάλογη άποψη διατύπωσε και ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, ο οποίος από τη Βαγδάτη υποστήριξε ότι τελικώς το Ι.Κ. θα ηττηθεί από την ευρεία διεθνή συμμαχία που έχει συγκροτηθεί εναντίον του. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ταυτοχρόνως πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι και να σταματήσουν οι καταστροφές κορυφαίων πολιτιστικών μνημείων από τους τζιχαντιστές.