11 Μαρτίου 2015

Aραβικό... ΝΑΤΟ κατά του «Ισλαμικού κράτους;»

Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος
Η τρομοκρατία του «Ισλαμικού κράτους» συσπειρώνει τις αραβικές χώρες που αναζητούν τρόπους ανάσχεσης των εξτρεμιστών ακόμη και με τη δημιουργία ένοπλης πολυεθνικής δύναμης. Χθες, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αραμπι, τόνισε κατά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου στο Κάιρο ότι «υπάρχει πιεστική ανάγκη για τη δημιουργία κοινής στρατιωτικής αραβικής δύναμης, η οποία πρέπει να είναι πολυλειτουργική, ικανή να παρεμβαίνει ταχύτατα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της δράσης τρομοκρατικών ομάδων, καθώς επίσης να μπορεί να βοηθά στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις». Ο αλ Αραμπι προωθεί επίσης τη συνεργασία των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου στους τομείς της ασφάλειας και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Η πρόταση θα συζητηθεί στην ετήσια διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου που έχει προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Μαρτίου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα. Το θέμα είχε θέσει πρώτος ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά την επέκταση του «Ισλαμικού κράτους» στη Λιβύη και τον αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων Κοπτών αιχμαλώτων. Ο Σίσι είχε προτείνει να συγκροτηθεί πολυεθνική δύναμη από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και την Ιορδανία.

Πρόταση... εν αναμονή
Η πρόταση του Καΐρου δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από το Ριάντ, αν και συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου με τον νέο μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας. Πιο θετικό εμφανίζεται το Αμμάν, το οποίο νιώθει να απειλείται από τη δράση των εξτρεμιστών στα σύνορά του με τη Συρία και το Ιράκ. Τον περασμένο μήνα οι τρομοκράτες είχαν κάψει ζωντανό Ιορδανό πιλότο, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί μετά την πτώση του αεροσκάφους του πάνω από συριακό έδαφος ελεγχόμενο από το «Ισλαμικό κράτος».

Διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού κράτους» είχε στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας και ο Ιρανός στρατηγός, διοικητής της δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, Κάσεμ Σουλεϊμάν, ο οποίος έφτασε στην Ιορδανία έπειτα από πρόσκληση του αρχηγού των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγού Φάιζαλ αλ Σουλμπάκι.

Συνεργασία Ιράν - Ιορδανίας
Είναι η πρώτη φορά που η Ιορδανία συνεργάζεται με το Ιράν για να αντιμετωπιστεί ο κοινός εχθρός, το «Ισλαμικό κράτος», και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχιτέκτονας της ιρανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ιράκ έφτασε στο Αμμάν οδικώς από τη Βαγδάτη, με συνοδεία ένοπλης δύναμης και αεροπορική κάλυψη από ιορδανικά μαχητικά. Στην Ιορδανία σταθμεύουν 12.000 Αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ η Ιορδανία συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη στον διεθνή συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού κράτους», με συνεχείς επιχειρήσεις βομβαρδισμού στο Ιράκ και τη Συρία.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Σουλεϊμάν στο Αμμάν, έφτανε στη Βαγδάτη για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ιράκ ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, σε μια συγκυρία που οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, σιιτικές πολιτοφυλακές και Ιρανοί εθελοντές έχουν εξαπολύσει μεγάλη επίθεση για την ανακατάληψη της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσέιν, Τικρίτ.

Η πόλη έχει καταληφθεί από το «Ισλαμικό κράτος» και η μάχη θεωρείται αποφασιστικής σημασίας, καθώς είναι «οδηγός» για τη «μητέρα όλων των μαχών», την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, της Μοσούλης.

Είναι φανερό ότι όλοι οι μεγάλοι παίκτες στην περιοχή διαβουλεύονται έντονα για την επόμενη φάση του πολέμου κατά των σουνιτών εξτρεμιστών, με τις συμμαχίες να αναδιατάσσονται και την Τεχεράνη να αναδεικνύεται από τους Αμερικανούς σε αφανή εταίρο αυτού του πολέμου.

Η επισημοποίηση αυτής της σχέσης, που πριν από έναν χρόνο θα εθεωρείτο «ανάρμοστη», θα νομιμοποιηθεί σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον καταλήξει σε συμβιβασμό με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.