20 Φεβρουαρίου 2015

Οι μοναρχίες του Κόλπου υποστηρίζουν το Κατάρ στην αντιπαλότητα του με την Αίγυπτο

Οι μοναρχίες του Κόλπου υποστηρίζουν το Κατάρ στην αντιπαλότητα του με την Αίγυπτο
Οι μοναρχίες του Κόλπου συντάχθηκαν σήμερα με το Κατάρ στη διαφορά του με την Αίγυπτο, η οποία κατηγόρησε την Ντόχα ότι "υποστηρίζει την τρομοκρατία" κατά τη διάρκεια αραβικής συνόδου με θέμα τις αιγυπτιακές αεροπορικές επιδρομές κατά των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη. Η υποστήριξη ήλθε από τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε "απορρίπτει τις δηλώσεις του αιγύπτιου εκπροσώπου στον Αραβικό Σύνδεσμο με τις οποίες αυτός κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία". Το Κατάρ ανακάλεσε χθες τον πρεσβευτή του στο Κάιρο για "διαβουλεύσεις" έπειτα από τις κατηγορίες αυτές που διατυπώθηκαν από την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου χθες στο Κάιρο με θέμα τις αιγυπτιακές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη.
Εκφράζοντας επιφυλάξεις για σχέδιο απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου που υποστήριζε "το δικαίωμα της Αιγύπτου στην άσκηση του δικαιώματος νόμιμης αυτοάμυνας και στην πραγματοποίηση επιδρομών κατά τρομοκρατικών οργανώσεων", "το Κατάρ αποκάλυψε την υποστήριξή του προς την τρομοκρατία", δήλωσε ο αιγύπτιος εκπρόσωπος στον Αραβικό Σύνδεσμο Τάρεκ Αντέλ.

"Οι κατηγορίες αυτές στερούνται βάσης και είναι εσφαλμένες. Αγνοούν τις ειλικρινείς προσπάθειες του Κατάρ, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και τις αραβικές χώρες, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού...

Οι αιγυπτιακές δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της αραβικής αλληλεγγύης στη στιγμή που οι χώρες μας βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα που απειλούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την κυριαρχία τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Η αντίδραση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έρχεται σε αντίφαση με την μέχρι σήμερα εκπεφρασμένη υποστήριξη των περισσότερων μοναρχιών του Κόλπου προς το καθεστώς του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και του καθεστώτος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Υπάρχουν υποψίες ότι το Κατάρ υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
http://www.e-typos.com