ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το Πρόγραμμα του ΔΝΤ παραμένει ως έχει μέχρι τον Μάρτιο του 2016, εκτός εάν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει τη διακοπή του και αιτηθεί άλλο (Πρόγραμμα), που θα βρίσκεται στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγει τώρα με τους Ευρωπαίους εταίρους της, δήλωσε πηγή στην Ουάσιγκτον υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Διευκρινίστηκε, όμως, ότι γενικά τα προγράμματα του Ταμείου εμπεριέχουν χρηματοδότηση, υποχρεώσεις (άρα μέτρα ιδιαίτερα στην περίπτωση μη εφαρμογής) και επί τόπου επιθεωρήσεις. Σύμφωνα με την πηγή, όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της «είναι οικογενειακή υπόθεση», ενώ υπογραμμίστηκε εμφαντικά ότι το ΔΝΤ δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Παράλληλα αρνήθηκε κάθε τοποθέτηση για την απόρριψη εκ μέρους της Γερμανίας της ελληνικής πρότασης, πριν αυτή καν εξεταστεί από το Euro Working Group, και τόνισε ότι «όλα αυτά είναι θέματα μικροπολιτικής, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το ΔΝΤ».
Προηγουμένως, στη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου του Ταμείου, ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις υπενθύμισε ότι το Πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει τον Μάρτιο του 2016. Τα δύο προγράμματα, το ευρωπαϊκό και του Ταμείου, «είναι διαφορετικά, αν και συνδέονται μεταξύ τους», διευκρίνισε επειδή πολλοί «μπερδεύονται» πως είναι ένα και το αυτό Πρόγραμμα.
Σημείωσε –απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους- ότι, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες που έχουν προγράμματα, έτσι και για την Ελλάδα, αυτά προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Πρόσθεσε, όμως, ότι η «ευελιξία» αυτή εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικές ή αρνητικές αλλαγές στα Προγράμματα γίνονται σε κάθε αξιολόγηση. Στην περίπτωση της Ελλάδας, επειδή οι δανειστές θεωρούσαν ότι δεν εφαρμόζεται το Πρόγραμμα επιχειρούσαν αρνητικές αλλαγές προσθέτοντας περισσότερα μέτρα.
«Γνωρίζετε», σημείωσε, «ότι τα προγράμματα μας είναι ευέλικτα, αλλάζουν και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες στην βάση συγκεκριμένων προτάσεων και στο πλαίσιο των αξιολογήσεων».
Ο εκπρόσωπος «βομβαρδίστηκε» με ερωτήσεις για τη χώρα μας και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα για επέκταση του Προγράμματος του ΔΝΤ, διότι δεν λήγει, όπως το ευρωπαϊκό, αρνούμενος να δημοσιοποιήσει τη θέση του για τη νέα πρόταση της Αθήνας προς τους Ευρωπαίους. Η πρόταση έχει φτάσει και στο Ταμείο και εξετάζεται προσεκτικά, είπε ο κ. Ράις, ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχουν λάβει αίτημα από την Αθήνα για νέο Πρόγραμμα, προς αντικατάσταση του σημερινού.
Εκανε εντύπωση η δήλωση του κ. Ράις, ότι η Αθήνα και οι εταίροι της εργάζονται πολύ σκληρά στις Βρυξέλλες «για να αποφευχθεί κάθε ρίσκο». Άλλες πηγές, μιλώντας στο «Ε» είπαν ότι ούτε θέλουν να σκέφτονται τι θα συμβεί εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών της…
Υποβάλαμε το ερώτημα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διαπραγματεύεται ταυτόχρονα με το Ταμείο, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, και ότι για τον κ. Τσίπρα «η Τρόικα πέθανε». Ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι η μελλοντική συνεργασία της Αθήνας με τους δανειστές της «είναι υπό συζήτηση», αποδεχόμενος ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε και το Ταμείο για τις προεκλογικές θέσεις της, ιδιαίτερα για την επιθυμία της «να τελειώσει η Τρόικα».
Είπε επίσης ότι «είναι υποθετικό να δηλώσει (το Ταμείο) εάν θα συνεχίσουμε ή όχι με τους Ευρωπαίους» (ή χωρίς), απαντώντας σε ερώτημα για την πιθανότητα, εάν δεν ολοκληρωθούν με επιτυχία, να παραμείνει μόνο του το ΔΝΤ με το δικό του Πρόγραμμα.
Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ με τον κ. Βαρουφάκη δεν έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά συνομιλούν για να γίνουν καλύτερα κατανοητά τα ελληνικά σχέδια και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Παραμένει πρόθεση του Ταμείου, είπε ο εκπρόσωπος, «να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα).
Τέλος εξήγησε ότι λόγω των εκλογών, η Αποστολή του Ταμείου δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, όπως και για την κατάσταση του χρέους. Από τότε που η Αποστολή του ΔΝΤ επισκέφθηκε την Ελλάδα τα στοιχεία δεν έχουν αναθεωρηθεί, τόνισε ο εκπρόσωπος.