27 Ιανουαρίου 2015

Οι εκλογές στην Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου

Συντάκτης: efsyn.gr Ο τουρκικός Τύπος, σε ένα μεγάλο μέρος του, αναφέρεται σήμερα (26/01) πρωτοσέλιδα στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ελλάδα και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Sabah γράφει για τις εκλογές σε δίστηλο στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Η μεγάλη νίκη του Τσίπρα» και τονίζει ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που βγήκε πρώτο κόμμα από τις κάλπες κατά τις ιστορικές εκλογές στην Ελλάδα, είπε «Προτεραιότητά μας είναι να πάρουμε πίσω το γόητρο που έχασε η χώρα μας».Η Posta αναφέρεται στις χθεσινές εκλογές στην Ελλάδα, σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας, με τον τίτλο «Η νίκη της Αριστεράς στη γείτονα» και τονίζει ότι στις εκλογές που έγιναν χθες στην Ελλάδα, η οποία ζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, νίκησε το ΣΥΡΙΖΑ.

Η Milliyet γράφει για τις εκλογές στην Ελλάδα, στην κορυφή της πρώτης σελίδας, με τον τίτλο «Η νίκη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στις πολιτικές οικονομικών μέτρων και βοήθειας, παραλίγο με τις χθεσινές εκλογές να μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά τώρα θα προσπαθήσει για συνασπισμό με τα άλλα κόμματα.

Η Hurriyet γράφει για τις εκλογές σε τετράστηλο στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Το παιδί-επαναστάτης στην εξουσία» και σημειώνει ότι ο ελληνικός λαός έφερε στην εξουσία, μετά από 25 χρόνια, τον σοσιαλιστή ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, που ήταν πρωτοπόρος, στα 16 του χρόνια, στο «κίνημα για την ποδιά» και είχε κάνει τότε να γονατίσει η κυβέρνηση.

Η Takvim αναφέρεται στις χθεσινές εκλογές στην Ελλάδα, με τον τίτλο «Η νίκη του Τσίπρα στη γείτονα», τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε ψήφους περισσότερο από το 36%, σημειώνοντας διαφορά με τη Ν.Δ. 10-12 μονάδες.

Η Star, στην πρώτη σελίδα και σε 3στηλο δημοσίευμα, αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, η οποία δίνει μάχη με την οικονομική κρίση, τελικά πήγε στις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο, ενώ έχασε σε σημαντικό βαθμό το κόμμα της Ν.Δ.. Τώρα εκφράζονται φόβοι για τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια και για το εάν θα ανοίξει προς συζήτηση το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Η Haberturk αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα, σε δίστηλο στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Αριστερό χτύπημα από τη γείτονα στην ΕΕ» και τονίζει ότι η νίκη στις ελληνικές εκλογές ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, που τα βάζει με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Cumhuriyet γράφει για τις εκλογές στην Ελλάδα, σε τετράστηλο στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Η ελπίδα έγραψε ιστορία» και τονίζει ότι ο ελληνικός λαός οδήγησε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, που απορρίπτει τις πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η Birgun γράφει για το θέμα σε δίστηλο της πρώτης σελίδας, με τον τίτλο «Ο δεξιός άνεμος που έπνεε από τη δεκαετία του ’80 στη γείτονα, διαλύθηκε», σημειώνοντας ότι αυτό το κατόρθωσαν τελικά οι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πριν 10 χρόνια είχε πάρει 2% των ψήφων, τώρα κέρδισε εκλογές στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η νίκη αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μεγάλη αγωνία και στην ευρωπαϊκή Αριστερά και άρχισε να λέγεται ότι η νίκη αυτή της Αριστεράς θα επεκταθεί και στην Ευρώπη και ότι το ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει και ο PODEMOS στην Ισπανία.

Η Aksam αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα σε μονόστηλο στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Εκλογές στη γείτονα, πανικός στην ΕΕ». Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο νικητής των εκλογών ήταν ο Τσίπρας, που υποσχέθηκε ότι θα τερματίσει την πολιτική λιτότητας και δε θα καταβάλει τα εξωτερικά χρέη. Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έρχεται σχεδόν μόνος του στην εξουσία, τρομάζει την ΕΕ, που δεν έχει αντοχές για μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη.

Η Bugun αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα, σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας και στη συνέχεια στις εσωτερικές, με τον τίτλο «Νίκη του Τσίπρα στην Ελλάδα» και γράφει ότι όλος ο κόσμος αυτήν τη στιγμή παρακολουθεί τον Τσίπρα. Επίσης γράφει ότι εκατοντάδες δημοσιογράφοι παρακολούθησαν βήμα προς βήμα τις εκλογές και ότι ο Τσίπρας υπόσχεται στο λαό να του δώσει και πάλι το γόητρό του και να διαγράψει τα χρέη της χώρας.

Η Taraf αναφέρεται στην πρώτη σελίδα στις ελληνικές εκλογές, με τον τίτλο «Περίοδος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα» και γράφει ότι κατά τις ιστορικές εκλογές, χθες στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει το 36% των ψήφων, έχοντας 9 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ.. Ακόμα γράφει ότι στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα υπάρχουν αρκετά ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

Η Zaman αναφέρεται στις εκλογές με τον τίτλο «Ο νικητής των εκλογών στη γείτονα, ο ΣΥΡΙΖΑ» και γράφει ότι από τις εκλογές χθες στην Ελλάδα βγήκε νικητής ο Τσίπρας, ο οποίος υποσχέθηκε στο λαό να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις και τους όρους με την Ευρώπη.

Η Vatan αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα, στην κορυφή της πρώτης σελίδας, με τον τίτλο «Ο Robin Hood Πρωθυπουργός». Η εφημερίδα τονίζει ότι ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μεγάλη νίκη, λέγοντας ότι θα πάρει από τους πλουσίους και θα δώσει στους φτωχούς. Ο Τσίπρας τα έβαλε επανειλημμένα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Yeni Safak γράφει για τις εκλογές στην πρώτη σελίδα, με το δίστηλο τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεγάλη διαφορά στις εκλογές» και τονίζει ότι το αποτέλεσμα που προέκυψε τρόμαξε την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Turkiye αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα, σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας, με τον τίτλο «Ο Έλληνας έκανε Αριστερά». Στη συνέχεια του δημοσιεύματος στις εσωτερικές σελίδες, γράφει ότι στις εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα χθες, κέρδισε ο Τσίπρας, αλλά πανικοβλήθηκε η Ευρώπη. Ακόμα γράφει ότι κατά τις προηγούμενες εκλογές δεν είχε δοθεί μεγάλη σημασία στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσε να ανεβεί και να γίνει πρώτο κόμμα.