«Ούτε στα καλύτερά μας όνειρα δεν
αναμέναμε τέτοια τοποθέτηση». Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο αρμόδιας
κυβερνητικής πηγής στη Λευκωσία για τις αναφορές που περιελήφθησαν στα
συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο.
Η Λευκωσία θεωρεί πως η Ε.Ε. στο
υψηλότερο επίπεδο έχει στείλει μήνυμα στην Τουρκία καταδικάζοντας τις
προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και εγκρίνοντας ουσιαστικά την απόφαση
της κυπριακής κυβέρνησης για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Τουρκίας - Ε.Ε.Οπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, «η επισήμανση ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας», καθιστά σαφές ότι η Αγκυρα αν θέλει να προχωρήσει οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.Ισχυρή επίσης θεωρείται και η αναφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ, αφού καλείται να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς «ουρές, ασάφειες και "ναι μεν αλλά"».
Στα συμπεράσματα που ενέκριναν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. αναφέρεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματά της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της».
Ικανοποίηση
Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαίωσε τη δήλωση της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης». Υπό τις παρούσες συνθήκες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Οι 28 χρειάστηκε να αλλάξουν τρία προσχέδια, τα οποία βελτιώνονταν κάθε φορά για να καταλήξουν στις συγκεκριμένες αναφορές. Οπως σημείωναν κυπριακές κυβερνητικές πηγές, ενστάσεις είχαν διατυπωθεί αρχικώς από τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι οποίες όμως κάμφθηκαν από την πίεση που άσκησαν υπέρ της Λευκωσίας η Γερμανία και η Ιταλία.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στις πρώτες του δηλώσεις επισήμανε την ορθότητα της απόφασης να κινηθούν οι αντιδράσεις της Λευκωσίας στο χώρο που είχε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Αγκυρας, όπως είναι η Ε.Ε. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι», σημείωσε, «για τα συμπεράσματα σε επίπεδο 28 ηγετών προς την Αγκυρα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αναφορά των συμπερασμάτων στη δήλωση του 2005, με την οποία ξεκάθαρα η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής της διαδικασίας. Μάλιστα, η χθεσινή δήλωση θεωρείται πιο ισχυρή αφού πηγάζει από τους 28 ηγέτες.Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του Κύπριου προέδρου προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Δεν θριαμβολογούμε σε καμία περίπτωση» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς «ο στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού και αυτά τα συμπεράσματα θα βοηθήσουν να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς απειλές και εκφοβισμούς».
Επιστρέφει ο Νίκος Αναστασιάδης
Ως πολύ καλή χαρακτηρίζεται η υγεία του Κύπριου προέδρου και σήμερα αναμένεται να εξέλθει του νοσοκομείου και να επιστρέψει στην Κύπρο. Οπως σημείωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Αναστασιάδης παρέμεινε στο νοσοκομείο δύο βράδια με δική του επιθυμία για προληπτικούς λόγους. Το πρόβλημα της υπέρτασης που προκάλεσε τη ρινορραγία αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και όλα βαίνουν καλώς. Χθες τον Κύπριο πρόεδρο επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.