08 Σεπτεμβρίου 2014

Κινέζος τζιχαντιστής αιχμαλωτίστηκε στο βόρειο Ιράκ Δεν έχει επιβεβαιωθεί αν είναι Ουιγούρος

Κινέζος τζιχαντιστής αιχμαλωτίστηκε στο βόρειο Ιράκ
«Επείγον», έγραφε το τηλεγράφημα που έστειλε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων στις 3 Σεπτεμβρίου. «Πρώτος Κινέζος μαχητής του ISIS αιχμαλωτίστηκε στο Ιράκ»...Δύο εικόνες συνόδευαν την είδηση: η μία δείχνει τον αιχμάλωτο με στρατιωτικό παντελόνι και ματωμένο πουκάμισο να είναι ξαπλωμένος στο έδαφος. Στην άλλη, ο τζιχαντιστής συνοδεύεται από έναν Ιρακινό στρατιώτη, με το πρόσωπό του φαινομενικά πρησμένο.Αν είναι αλήθεια, πρόκειται για τον πρώτο Κινέζο ισλαμιστή που αιχμαλωτίζεται στον πόλεμο με τους μαχητές του ISIS (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στην Συρία).«Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε αν η πληροφορία είναι αληθινή», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Πεκίνο.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες περί τους 100 Κινέζους πολεμάνε στον τζιχάντ (σσ τον ιερό πόλεμο των φανατικών μουσουλμάνων) στη Μέση Ανατολή.

Παραμένει ασαφές εάν ο Κινέζος αιχμάλωτος είναι Ουιγούρος, από την μουσουλμανική, τουρκόφωνη, μειονότητα που ζει στην ταραγμένη επαρχία Σινγιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα.

Σύμφωνα με αναλυτές, πιθανώς να ανήκει στο Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (ETIM), μια ομάδα ισλαμιστών που ιδρύθηκε το 1993 από Ουιγούρους αυτονομιστές, οι οποίοι θέλουν να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος στην επαρχία Σινγιάνγκ, την οποία οι ίδιοι αποκαλούν Ανατολικό Τουρκεστάν.

Το ETIM κατηγορείται από την Κίνα και τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση που έχει μάλιστα δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Αν οι πληροφορίες του ιρακινού πρακτορείου ειδήσεων είναι αληθινές δείχνουν ότι «η «ριζοσπαστικοποίηση ξεπερνά περιοχές και σύνορα, απειλώντας όχι μόνο τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και την Κίνα και την Δύση.

Οι Ουιγούροι έχουν μια μακρά ιστορία αγώνων στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι Ουιγούροι πολέμησαν εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα. Ετσι, το φαινόμενο δεν είναι νέο», λέει στο CNN o Μ. Τέιλορ Φράβελ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο ΜΙΤ.
ΒΗΜΑ