Το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται μέσω σύντμησης των διαδικασιών να έρθει προς ψήφιση στο Β΄ Θερινό την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, προβλέπει αφενός τη συγχώνευση όλων των επικουρικών Ταμείων των ενστόλων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (σ.σ. και συνεπώς οδηγεί προοδευτικά σε αναπόφευκτες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων), αφετέρου εισάγει τη ρήτρα βιωσιμότητας και μηδενικών ελλειμμάτων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού. Η ίδια ρήτρα εφαρμόζεται, σύμφωνα με το ν/σ, και σε κάθε άλλο φορέα του Δημοσίου που χορηγεί εφάπαξ, μεταξύ αυτών και το Ταμείο Αρωγής των Υπαλλήλων της Βουλής. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Εν. Δυνάμεων εκτιμούν ότι η ρήτρα αυτή οδηγεί σε μειώσεις των εφάπαξ σε ποσοστό άνω του 50%.
Οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, προκάλεσαν σειρά διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ήταν μια από τις βασικές αιτίες καθυστέρησης της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Στο Πεντάγωνο επικρατεί αναβρασμός, καθώς αρκετά στελέχη στην ιεραρχία εξετάζουν το ενδεχόμενο παραίτησης προκειμένου να διασφαλίσουν το επίπεδο παροχών εφάπαξ που έχουν σήμερα.
Κατά πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας υπήρξε κύκλος διαβουλεύσεων των εμπλεκόμενων υπουργών (Δ. Αβραμόπουλος, Β. Κικίλιας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης) με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτη, ενώ παρεμβάσεις πραγματοποιούνται και από βουλευτές (οι προερχόμενοι από την ΕΛ.ΑΣ. Θ. Νταβλούρος, Δ. Κυριαζίδης, Ηλ. Βλαχογιάννης επιχείρησαν παρεμβάσεις προς Μαξίμου και υπουργούς, ενώ σημειωτέον οι δύο πρώτοι συμμετέχουν στο Β΄ Θερινό). Από τους ενόπλους επιδιώκονται η μη εμπλοκή του υπουργού Εργασίας, η διατήρηση της εποπτείας από τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία αλλά και η αποτροπή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που πάντως συνιστά μνημονιακή υποχρέωση. Από πλευράς αστυνομίας και πυροσβεστικού σώματος ζητείται, επίσης, η εξαίρεση των επικουρικών τους από το ΕΤΕΑ και η δυνατότητα μετατροπής τους σε επαγγελματικά Ταμεία.
Στο σχέδιο νόμου, πάντως, ορίζεται ότι η ρήτρα βιωσιμότητας καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού και με τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ενώ εάν το αρμόδιο διοικητικό συμβούλιο δεν εφαρμόσει την προσαρμογή των παροχών, όπως απαιτείται, θα παύεται. Διέξοδο, ενδεχομένως, αποτελεί η πρόβλεψη για τη δυνατότητα μετατροπής των εν λόγω κλάδων και λογαριασμών, έπειτα από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων και την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, σε επαγγελματικά Ταμεία με τη μορφή ΝΠΙΔ.