30 Ιουλίου 2014

«Πόρτα» Ισραήλ σε Τουρκία και Κατάρ Το Ισραήλ δεν αποδέχεται την διαμεσολάβησή τους στη Λωρίδα της Γάζας Του Νίκου Στέλγια

Πολύ δύσκολες ώρες αναμένουν το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την στιγμή που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και το αιματοκύλισμα στην Λωρίδα της Γάζας, οι διπλωματικοί τόνοι σκαρφαλώνουν σε επικίνδυνα επίπεδα.Η «Κ» έχει στη διάθεση της πληροφορίες, οι οποίες ρίχνουν φως στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Κατάρ για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης πυρός στην Γάζα. Το Ισραήλ δεν αποδέχεται αυτές τις προσπάθειες και υψώνει το ανάστημα του στην Ουάσιγκτον.Πριν από λίγες ώρες, στον ισραηλινό και διεθνή τύπο βρήκαν αντίκτυπο πληροφορίες, οι οποίες έχουν ως σημείο αναφοράς μια πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανγιάχου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Χιουσέγιν Ομπάμα. Όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να αποδεχθεί την διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Τουρκίας.

Ο κ. Νετανγιάχου απέρριψε την συγκεκριμένη πρόταση με το σκεπτικό ότι οι δυο χώρες παρέχουν υποστήριξη σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», η οποία ακούει στο όνομα Χαμάς. Απαντώντας στον κ. Νετανγιάχου, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέξει τους διαμεσολαβητές για το τέλος των αιματηρών συγκρούσεων. Ακόμη, δήλωσε ότι το Ισραήλ οδηγείται σε απομόνωση. Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει τον προαναφερόμενο διάλογο. Ωστόσο, ο ισραηλινός τύπος δίνει μεγάλη έμφαση στον διάλογο Νετανγιάχου-Ομπάμα και κάνει λόγο για μια μεγάλη κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει εντατικοποιήσει τις ενέργειες της σε δυο πεδία. Πρώτον, η Άγκυρα επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για πολιτικά οφέλη για την Χαμάς μέσα από την κατάπαυση του πυρός. Πρωταρχικός στόχος  της Άγκυρας είναι η άρση του αποκλεισμού της Γάζας και η αναγνώριση της Χαμάς ως μια πολιτική δύναμη της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα εντατικοποιεί τις προσπάθειες της για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα. Πριν από λίγες ώρες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι σε περίπτωση που χρειαστεί η κυβέρνηση του είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα ενώσει την Κωνσταντινούπολη με την Γάζα. 
KATHIMERINI.COM.CY