01 Ιουλίου 2014

Συμφωνία 25 δισ. για μεταφορά ισραηλινού ΦΑ στην Αίγυπτο από το Λεβιάθαν

http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/BE3C1128F30718EF548FEE4A085F357F.pngΠροκαταρκτική συμφωνία για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, υπέγραψαν οι εταίροι στο οικόπεδο Λεβιάθαν δίπλα από το οικόπεδο Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι εταιρείες Noble, Delek, Avner και Ratio υπέγραψαν με τη βρετανική εταιρειά BG για προμήθεια 7 δις. κυβικών μέτρων Φυσικού Αερίου, σε τερματικό υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αίγυπτο.
Το αέριο θα μεταφερθεί ετησίως για 15 χρόνια μέσω υποθαλάσσιου αγωγού και αποτελεί 20% της παραγωγής στο οικόπεδο Λεβιάθαν.
 
Σύμφωνα με πηγή στο Τελ Αβίβ την οποία επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Ηaaretz, η συμφωνία θα αποφέρει πέραν των 25 δις. ευρώ στο Ισραήλ από τα δικαιώματα.Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από τη Βρετανική εταιρεία, η οποία εξάγει Φυσικό Αέριο σε περισσότερο από 20 χώρες και αντικαθιστά την Αυστραλιανή Woodside, η οποία αποχώρησε από το Λεβιάθαν.Η τελική συμφωνία αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία στον ενεργειακό τομέα του Ισραήλ και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του Λεβιάθαν, το οποίο περιέχει 19 τρις κυβικά πόδια Φυσικού Αερίου.