09 Ιουνίου 2014

"Παγώνει" η κατασκευή του South Stream στη Βουλγαρία

"Στον αέρα" είναι και πάλι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι "παγώνουν" οι εργασίες για την κατασκευή του, στο κομμάτι που έχει αναλάβει η χώρα επί βουλγαρικού εδάφους.Η κίνηση φαίνεται πως ικανοποιεί απόλυτα την ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία το είχε ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και τους Αμερικανούς, οι οποίοι είχαν απειλήσει και με πιθανή επιβολή κυρώσεων.


Πάντως η απόφαση αυτή δεν ικανοποιεί τη Ρωσία, η οποία δίδει πολύ μεγάλη σημασία στον αγωγό South Stream, καθώς όταν κατασκευαστεί ο αγωγός θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει όμως ο πρόεδρος της Gazprom έχει διαμηνύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως εάν δεν εγκριθεί η κατασκευή του έργου, δηλαδή αν αποφασισθεί ότι δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, διαθέτει σχέδιο Β και αν απαιτηθεί θα χρηματοδοτήσει η Gazprom εξ ολοκλήρου το έργο.

Εν τω μεταξύ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στον αρμόδιο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ 'Έτινγκερ, τον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας, ενώ "παρών" θα είναι και ο πρόεδρος της Gazprom. Βασικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι το θέμα του χρέους του Κιέβου προς τη Μόσχα και η τιμή του αερίου, με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας να δηλώνει ότι θα τεθεί στον κ.Έτινγκερ και το θέμα του South Stream καθώς η Μόσχα, όπως τονίζει δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από τη Σόφια για την αναστολή των εργασιών.
 http://www.megatv.com/