09 Ιουνίου 2014

«Να μείνεις σπίτι σου» λέει η αυστριακή ακροδεξιά στον Ερντογάν Εν όψει «προεδρικής» ομιλίας στη Βιέννη


«Να μείνεις σπίτι σου» λέει η αυστριακή ακροδεξιά στον Ερντογάν
Βιέννη  «Δεν χρειαζόμαστε τον Ερντογάν στη Βιέννη. Θα του έλεγα: Ερντογάν, μείνε σπίτι σου» λέει ο αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων Χανς-Κρίστιαν Στράχε αναφορικά με την επίσκεψη και την ομιλία που προγραμματίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός στη Βιέννη, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.
Ο Ερντογάν -ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου- αναμένεται να επισκεφθεί την 19η Ιουνίου την πρωτεύουσα της Αυστρίας, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του σε χώρες της Ευρώπης όπου διαμένουν πολλοί Τούρκοι μετανάστες. Στην Αυστρία ζουν περίπου 100.000 Τούρκοι υπήκοοι με δικαίωμα ψήφου.

Τον περασμένο μήνα, σε παρόμοια συγκέντρωση στην οποία μίλησε στη Γερμανία, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 20.000 υποστηρικτές του. Την ίδια στιγμή όμως συγκέντρωση πραγματοποίησαν και περίπου 40.000 άνθρωποι που τάσσονται εναντίον του, καταγγέλλοντάς τον ως «φασίστα» και «πολέμιο της δημοκρατίας». «Εάν θέλει να έλθει για μια επίσημη επίσκεψη, μπορεί ασφαλώς να το κάνει. Αλλά δεν προβλέπει να συναντηθεί με πολιτικούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βιέννη» είπε ο Στράχε.

«Πρόκειται μόνο για μια εκστρατεία προπαγάνδας υπέρ του Ερντογανιστάν του. Το βρίσκω ιδιαίτερα ανησυχητικό» πρόσθεσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως ο Ερντογάν επιδιώκει να δημιουργήσει μια «παράλληλη κοινωνία» στην Αυστρία και μία «νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία».Το Κόμμα των Ελευθέρων τάσσεται εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει θέσεις ανοικτά αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές. Στις ευρωεκλογές οι οποίες διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα, το κόμμα, οι οποίοι επιδιώκει να ενταχθεί στη ίδια πολιτική ομάδα με το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και τη Λέγκα του Βορρά της Ιταλίας, συγκέντρωσε το 19,7% των ψήφων, ενισχύοντας τη θέση του ως η τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

Εξάλλου ο Στράχε δήλωσε στην Osterreichότι ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος της Βιέννης στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν την επόμενη χρονιά. Η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι γνωστή ως η «κόκκινη Βιέννη», λόγω της παραδοσιακής κυριαρχίας των σοσιαλδημοκρατών του SPO εκεί, αν και το συγκυβερνών κόμμα αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους Πράσινους το 2010, αφού απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία.
ΒΗΜΑ