26 Απριλίου 2014

Βαλκανικά πατριωτικά

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2014/04/getF4544ile1.jpg
Του Πέτρου Μανταίου  Ενα ένα μάς τα ξεφουρνίζουν τα καρβέλια από τον μπροστινό φούρνο του διαμελισμού (αιματηρού, όπως όλοι) της παλιάς Γιουγκοσλαβίας∙ από τον μπροστινό φούρνο, γιατί υπάρχει και ο πίσω φούρνος που τα καρβέλια του δεν φαίνονται∙ τουλάχιστον για την ώρα. Προϊόν αυτού του αιματηρού διαμελισμού και το Κοσσυφοπέδιο (Κόσοβο), ξεχωριστή χώρα από το 1999, με πλειοψηφία αλβανικής καταγωγής, μετά από δυναμική, καταλυτική ανάμιξη των ΗΠΑ («ακόμα και σήμερα η κατ’ ουσίαν “επιβλέπουσα αρχή” στο Κόσοβο», Βίκυ Καπετανοπούλου, «Εφ.Συν.» 16/4), προσπαθεί να εμφανιστεί και ως ανεξάρτητο κράτος.


Το πόσο ανεξάρτητο, μαρτυρεί το ανωτέρω δημοσίευμα που αφορά κατασκευή και παρασκήνια κατασκευής μεγάλου αυτοκινητόδρομου, που θα συνδέει την πρωτεύουσα Πρίστινα με τα Τίρανα, στο μήκος που διασχίζει κοσσυφοπεδικό έδαφος (102 χλμ.), με τη μεγαλόστομη ονομασία (μωρόδοξη και ανόητη θα έλεγα, μόνο που, αλίμονο, επί των ημερών μας, αλλά και πάντα σε ανάλογες συνθήκες, μωροδοξία και ανοησία… πατριωτική πουλάει ακριβά…) «Πατριωτικός Αυτοκινητόδρομος»∙ πίσσα και χαλίκι τα κατάντησαν τα… πατριωτικά ιδεώδη, να έχουμε και μια ιδέα τι βιολί βαράει το… μάνατζμεντ των πολέμων.

Ο… πατριωτικός δρόμος συμφωνήθηκε την περίοδο (2009-2012) που πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα ήταν ο Κρίστοφερ Ντελ. Τη δουλειά πήρε ο αμερικανικός κολοσσός Bechtel (σε συνεργασία με τουρκική κατασκευαστική). Αμέσως μετά ο Ντελ τερμάτισε τη διπλωματία και προσελήφθη, ως στέλεχος, από την Bechtel!

Και για να εισδύσουμε στα άδυτα… πατριωτισμού και… ανεξαρτησίας, η σύμβαση υπογράφηκε επί πρωθυπουργίας του διαβόητου Χασίμ Θάτσι (στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας, προτού τον… προσλάβουν –και τον… αθωώσουν– οι ΗΠΑ). Με αρχικό κόστος 400 εκατ. ευρώ, σήμερα, με μόλις ολοκληρωμένα 77 από τα 102 χλμ., το κόστος ανέβηκε στα 820 (συνολικός εθνικός προϋπολογισμός Κοσσυφοπεδίου 2012 1,5 δισ. ευρώ!). Ενώ πλατεία της Πρίστινας κοσμεί άγαλμα του Κλίντον και λεωφόροι φέρουν το… πατριωτικό όνομα Μπους (υιού)…