26 Απριλίου 2014

Σκληρά λόγια Συνταγμ. Δικαστηρίου κατά Ερντογάν στην Τουρκία Η παρέμβαση του προέδρου του Δικαστηρίου ενόχλησε την Κυβέρνηση

Του Νίκου Στέλγια Του ανταποκριτή μας στην ΚωνσταντινούποληΜια πρωτόγνωρη σύγκρουση ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην τουρκική πρωτεύουσα. Με αφορμή την εκδήλωση για την 52η επέτειο της ίδρυσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς εξαπέλυσε πρωτόγνωρη επίθεση κατά του προσώπου του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης.
Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, οι υπουργοί και ο Πρόεδρος της τουρκικής βουλής, ο κ. Κιλίτς δήλωσε ότι η τουρκική δικαιοσύνη πλέον τελεί υπό καθεστώς διάλυσης.

Ο κ. Κιλίτς άφησε να εννοηθεί ότι με τις τελευταίες πρωτοβουλίες της, η τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει την αρχή της ανωτερότητας της δικαιοσύνης. Ο κ. Κιλίτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε κατάχρηση των εξουσιών της.  Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στην σύγχρονη Τουρκία δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Στην «νέα Τουρκία», αυτό, το οποίο άλλαξε είναι η ταυτότητα των πολιτών, οι οποίοι υπέστησαν τις επιπτώσεις της παραβίασης των αρχών της δικαιοσύνης.

Με έμμεσο τρόπο, ο κ. Κιλίτς άφησε να εννοηθεί ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν φέρει την μέγιστη ευθύνη για τον εκτροχιασμό της τουρκικής δικαιοσύνης. Παράλληλα, δήλωσε ότι πλέον η τουρκική κοινωνία δεν εμπιστεύεται τις δομές της δικαιοσύνης. Οι δηλώσεις του κ. Κιλίτς βρήκαν μεγάλο αντίκτυπο στην τουρκική πρωτεύουσα. Το μεσημέρι της Παρασκευής, διάφορα κυβερνητικά στελέχη του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος εξαπέλυσαν υβριστικές επιθέσεις κατά του προσώπου του κ. Κιλίτς.

Οι τουρκικοί δημοσιογραφικοί κύκλοι αναμένουν ότι τις επόμενες ώρες, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα δώσει την δική του απάντηση στον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.  Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, οι κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Κιλίτς είναι μέλος του Κινήματος Γκιουλέν. Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν άσκησε δριμύτατη κριτική στο έργο του κ. Κιλίτς. Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός τύπος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του κ. Κιλίτς στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.