26 Απριλίου 2014

Τουρκία: Ο πρόεδρος Γκιουλ δίνει περισσότερη εξουσία στη ΜΙΤ

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλά Γκιούλ ενέκρινε αμφιλεγόμενο νόμο ο οποίος επεκτείνει τις εξουσίες της μυστικής υπηρεσίας της χώρας, της ΜΙΤ.
Η κίνηση του δημιούργησε αντιδράσεις, καθώς σε μερίδα της κοινής γνώμης υπάρχει η αίσθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί ο κυβερνητικός έλεγχος στους κρατικούς θεσμούς. Ο νόμος υπερψηφίστηκε από την βουλή της Τουρκίας, αφού είχαν προηγηθεί συνεδριάσεις σε πολύ υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, η ΜΙΤ πλέον μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητες στον τομέα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ιδιωτών και να συγκεντρώνει στοιχεία που άπτονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας και σε διεθνή εγκλήματα.
Επίσης παρέχει στους πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας μεγαλύτερη προστασία από διώξεις ποινικού χαρακτήρα, ενώ καθιερώνει ποινές φυλάκισης ως και 10 ετών για δημοσιογράφους αλλά και ιδιώτες που θα δημοσιοποιήσουν στοιχεία για την δράση των ανδρών της ΜΙΤ. Η ψήφιση του επίμαχου νόμου ερμηνεύεται ως μια ακόμη κίνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν ώστε να επιβάλει «σιωπή», μετά την διαρροή τηλεφωνικών συνομιλιών του, που τον ενέπλεκαν σε ευρύτατο σκάνδαλο διαφθοράς, καθώς και την δημοσιοποίηση συζητήσεων υψηλά ιστάμενων Τούρκων αξιωματούχων για το ζήτημα στην Συρία.
http://www.capital.gr/News.asp?id=2000915



Πηγή:www.capital.gr