28 Απριλίου 2014

Συμφωνία Ιράν – Κούρδων του Ιράκ για την ενέργεια

Αφορά την κατασκευή δύο αγωγών ανάμεσα στην κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ και το Ιράν

ΙΡΑΝ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Συμφωνία η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο υπέγραψαν απεσταλμένος του Ιράν και εκπρόσωπος της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ την Κυριακή.
Η συμφωνία αφορά την κατασκευή δύο αγωγών ανάμεσα στην κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ και το Ιράν. Η τοπική κυβέρνηση θα λαμβάνει 3-4 εκατομμύρια λίτρα κατεργασμένου πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αντάλλαγμα να στέλνει στο Ιράν ακατέργαστο πετρέλαιο.
Ενάμιση εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου της κουρδικής κυβέρνησης παραμένουν εγκλωβισμένα στο τούρκικο λιμάνι του Τζεϊχάν, περιμένοντας την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ ώστε να πραγματοποιηθεί η εξαγωγή.

Η Βαγδάτη και η αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων βρίσκονται σε σύγκρουση όσον αφορά το μερίδιο της τελευταίας στα έσοδα από το πετρέλαιο, ενώ η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ ισχυρίζεται ότι η εξαγωγή του πετρελαίου από το Τζεϊχάν, χωρίς την μεσολάβηση της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας, παραβιάζει το ιρακινό σύνταγμα.
http://ikypros.com/?p=11277