Την ερχόμενη άνοιξη
αναμένεται η διοργάνωση διμερούς επιχειρηματικού φόρουμ στην Αρμενία,
που θα επηρεάσει την τακτική σύνοδο του Ελληνο-Αρμενικού
Διακυβερνητικού Συμβουλίου στα τέλη του χρόνου στην Αθήνα
«Οι Αρμένιοι στην Ελλάδα όχι μόνον
αξιοπρεπώς εκπροσωπούν το λαό μας, αλλά και συνεισφέρουν στην
οικονομική, πολιτική, πολιτιστική ανάπτυξη της δεύτερης πατρίδας τους.
Αναμφισβήτητος είναι ο ρόλος της Ελληνο-Αρμενικής Κοινότητας στην
ανάπτυξη των ελληνοαρμενικών σχέσεων.
Η Ελληνο-Αρμενική Κοινότητα λειτουργεί σαν μια ιδιόμορφη γέφυρα.
Η παρουσία μιας παραδοσιακής κοινότητας με τόσο καλή φήμη έχει τη δική
της συνεχή και βαθιά θετική συμβολή στις σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων
λαών».Μιλάμε με τον Γκαγκίκ Γαλατσιάν, πρέσβη της Αρμενίας στην
Ελλάδα, ο οποίος τονίζει πως και στην Αρμενία έχουν δημιουργηθεί όλες οι
προϋποθέσεις ώστε οι Ελληνες, ως εθνική μειονότητα, να έχουν ισότιμη
θέση στην κοινωνία. Λειτουργούν εκκλησίες, σύλλογοι όπως η «Ελπίδα», η
«Πατρίδα», ο «Πόντος», ο «Ηλιος» και πολλές άλλες κοινοτικές οργανώσεις
που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της ελληνικής μειονότητας, νηπιαγωγείο,
σχολεία εκμάθησης της ελληνικής, ενώ στα μεγάλα πανεπιστήμια υπάρχει
έδρα ελληνικών.
- Οι ελληνοαρμενικές σχέσεις σήμερα;
«Οι αδελφικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών είναι δεσμοί αιώνων, χάνονται στα βάθη των χιλιετιών. Οι χώρες μας συνδέονται με πάμπολλους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Το ίδιο και σήμερα, Αρμενία και Ελλάδα συνδέονται με θερμές φιλικές σχέσεις, σε πολιτικό, πολιτιστικό, στρατιωτικό, εμπορικό επίπεδο κ.λπ. Τη δική τους συμβολή στις σχέσεις αυτές έχουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας που λειτουργούν στα Κοινοβούλια των δύο χωρών.Ο διάλογος σε θέματα επιστημών, παιδείας και πολιτισμού βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε δύο κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και ελπίζουμε ότι, στο άμεσο μέλλον, έδρες Αρμενικών σπουδών θα ιδρυθούν επίσης σε ελληνικά Πανεπιστήμια.Συνεχίζεται επιτυχώς μέχρι σήμερα η εκπαίδευση των Αρμενίων αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων της Ελλάδος. Εχει επίσης προχωρήσει η αποκεντρωμένη συνεργασία μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων Γερεβάν-Αθήνας, Γκιουμρί-Θεσσαλονίκης, Μαρντουνί-Καβάλας, Ιτσεβάν-Νίκαιας, Αλαβερντί-Ρέντη, με τη διεύρυνση των άμεσων σχέσεων μεταξύ τους».
- Το Ελληνο-Αρμενικό Εμπορικό Επιμελητήριο;
«Μετά την επανίδρυσή του, καλείται να συμβάλει στην αναθέρμανση των ελληνοαρμενικών οικονομικών σχέσεων. Χάρη στις προσπάθειές του, την προσεχή άνοιξη αναμένεται η διοργάνωση διμερούς επιχειρηματικού φόρουμ στην Αρμενία, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει τις εργασίες της τακτικής συνόδου του Ελληνο-Αρμενικού Διακυβερνητικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στα τέλη του χρόνου στην Αθήνα. Θεωρώ απόλυτα φυσιολογική και εξαιρετικά αρμόζουσα την ίδρυση του Συλλόγου Ελληνο-Αρμενικής Φιλίας, με την ενεργό συμμετοχή διακεκριμένων μελών της ελληνικής κοινωνίας και μελών της Ελληνο-Αρμενικής Κοινότητας. Είμαι βέβαιος ότι θα δώσει νέα ώθηση στην συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο ανθρωπιστικό επίπεδο».
- Οι σχέσεις σας με το Αζερμπαϊτζάν;
«Δυστυχώς, στη γραμμή επαφής Καραμπάχ-Αζερμπαϊτζάν, αλλά και κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, κατά καιρούς έχουμε θύματα και τραυματίες. Η θέση της Αρμενίας είναι σαφής και γνωστή από καιρό: επισταμένως ζητούμε την αποχώρηση των ελεύθερων σκοπευτών από τη γραμμή επαφής και τη δημιουργία μηχανισμού πρόληψης και ελέγχου τέτοιων τραγικών επεισοδίων, υπάρχει, μάλιστα, σχετικό άρθρο καταγεγραμμένο ήδη από τον Φεβρουάριο του 1995. Η Δημοκρατία της Αρμενίας επιθυμεί να έχει ισορροπημένες σχέσεις με όλους τους γείτονές της. Ωστόσο, αν το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν συμμερίζεται την άποψη αυτή είναι άλλο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη την αντιαρμενική προπαγάνδα μίσους που ασκεί σε κρατικό επίπεδο».
- Το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ;
«Ως γνωστόν, η διαδικασία ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος προχωρά με τη διαμεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ, του ΟΑΣΕ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εκδοθεί πέντε κοινές ανακοινώσεις των προέδρων των τριών χωρών που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, με θέσεις σύμφωνες με αυτές της αρμενικής πλευράς. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι η μόνη εναλλακτική για μια δίκαιη και διαρκή λύση, ενώ η λύση αυτή οφείλει να βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, τη μη χρήση βίας ή απειλής βίας, την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας».
- Η θέση της ρωσικής διπλωματίας;
«Η Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μία από τις χώρες που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ. Συνεπώς οι θέσεις της Ρωσίας ως προς τη διευθέτηση του ζητήματος του Καραμπάχ, εκφράζονται μέσω αυτού του σχήματος».
- Οι αρμενοτουρκικές σχέσεις;
«Οι προϋποθέσεις για εξομάλυνση των σχέσεων τέθηκαν το 2009, με την υπογραφή των περίφημων πρωτοκόλλων της Ζυρίχης. Τα πρωτόκολλα προέβλεπαν το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και την, άνευ όρων, εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων. Ωστόσο η Τουρκία αθέτησε την υποχρέωση που είχε αναλάβει, αρνήθηκε να επικυρώσει τα πρωτόκολλα, θέτοντας και πάλι όρους και εμπλέκοντας άλλα ζητήματα με τρίτες χώρες».
Καταδικάζουμε τις γενοκτονίες από τους Τούρκους
- Ποια είναι η άποψη της αρμενικής κυβέρνησης για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής; Γιατί δεν προωθείται η αναγνώριση από την αρμενική Βουλή, εφ' όσον η αντίστοιχη ελληνική Βουλή έχει ήδη αναγνωρίσει την αρμενική Γενοκτονία και έχει κηρύξει την 24η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης;
«Στα τέλη του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε επιχειρήσεις εξόντωσης και γενοκτονίας στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εις βάρος των γηγενών πληθυσμών. Το εγκληματικό αυτό σχέδιο είχε αποτέλεσμα την αλλοίωση του δημογραφικού χάρτη της περιοχής, ενώ οι λαοί που ζούσαν εκεί είδαν να καταστρέφεται ή να υφαρπάζεται η υλική, πνευματική και πολιτιστική τους κληρονομιά, στα ίδια τα ιστορικά τους εδάφη. Σχετικά με το θέμα που θέσατε, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας εξέφρασε τις θέσεις της, με την ανακοίνωση της 24ης Απριλίου 2011. Με την ανακοίνωση αυτή, το νομοθετικό σώμα της Δημοκρατίας της Αρμενίας, στο όνομα της αποκατάστασης της αλήθειας, της πρόληψης μελλοντικών εγκλημάτων και την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των λαών, απευθύνθηκε προς τα Κοινοβούλια του κόσμου, ζητώντας την αναγνώριση και καταδίκη των γενοκτονιών που διαπράχθηκαν εις βάρος των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στην Τουρκία στην αρχή του 20ού αιώνα.
Το Κοινοβούλιο της Αρμενίας, με την ανακοίνωση αυτή, εξέφρασε ακόμη μία φορά την ευγνωμοσύνη του προς τους διεθνείς οργανισμούς και τις χώρες, τα Κοινοβούλια ή άλλα σώματα των οποίων έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και έχουν επιδείξει ανάλογη στάση για τις τραγωδίες των λαών που είχαν την ίδια με τη δική μας μοίρα. Κάθε χρόνο, στις 19 Μαΐου, στο Γερεβάν, σε ειδική τελετή στο Μνημείο της Γενοκτονίας, τιμάται η μνήμη των Ελλήνων, αθώων θυμάτων της γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ