20 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Ενισχυμένες μυστικές υπηρεσίες θέλει η Τουρκία

Η κυβέρνηση της Τουρκίας, εξασθενημένη από ένα χωρίς προηγούμενο σκάνδαλο διαφθοράς, κατέθεσε στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο το οποίο ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες των υπηρεσιών πληροφοριών, έγινε σήμερα γνωστό από κοινοβουλευτική πηγή.
Ενισχυμένες μυστικές υπηρεσίες θέλει η Τουρκία
Σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η τουρκική υπηρεσία πληροφριών (MIT), η οποία εξαρτάται απ' ευθείας από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορεί να προβαίνει σε υποκλοπές στην Τουρκία και το εξωτερικό χωρίς να έχει έγκριση από δικαστή, διευκρίνισε από την ίδια πηγή.Η υπηρεσία αυτή, οι εξουσίες και ο προϋπολογισμός της οποίας ενισχύθηκαν μετά την έλευση στην εξουσία του AKP το 2002, θα διαθέτει επίσης βάσει του νομοσχεδίου απεριόριστη πρόσβαση σε οποιοδήποτε έγγραφο σχετικό με την "εθνική ασφάλεια", κυρίως όσον αφορά τα τραπεζικά θέματα.

Το κείμενο προβλέπει επίσης μέγιστη ποινή 12ετούς κάθειρξης για τους δημοσιογράφους που δημοσιεύουν έγγραφα τα οποία ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες,.Το νομοσχέδιο πρόκειται να υιοθετηθεί μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα από το κοινοβούλιο, στο οποίο το AKP διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία.

Μετά τα νομοσχέδια για τον έλεγχο του Ίντερνετ και τη δικαστική μεταρρύθμιση, το νομοσχέδιο αυτό υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει νέα αντιπαράθεση, την ώρα που ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει εδώ και δύο μήνες την ισλαμοσυντηρητική πλειοψηφία, πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τις προεδρικές του Αυγούστου.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον ισλαμιστή πρώην σύμμαχό του, ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαθέτει σημαντική επιρροή στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, ότι χειραγωγεί τις έρευνες που τον απειλούν για να προκαλέσει την πτώση του.

Φορτηγά που συνοδεύονταν από πράκτορες της MIT, αναχαιτίσθηκαν πρόσφατα στα συριακά σύνορα από την αστυνομία ή τη χωροφυλακή, οι οποίες ανακάλυψαν σ' αυτά όπλα που προορίζονταν για τους σύρους αντάρτες, ενώ η Άγκυρα αρνείται σταθερά ότι εξοπλίζει τους μαχητές που πολεμούν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο Ερντογάν καταδίκασε αυτές τις επιχειρήσεις της αστυνομίας, βλέποντας σ' αυτές μια νέα επέμβαση της αδελφότητας του Γκιουλέν για να τον βλάψει.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63966620