28 Οκτωβρίου 2013

Τουρκία: Ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από δικαστήριο

http://cdn.thebest.gr/media/images/frontNews/qbbskffybh526c1af4770a6.jpg
Μέσα στο δικαστήριο ξεκινούσε η δίκη του αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται για δολοφονία διαδηλωτή στα επεισόδια που ξέσπασαν στην Τουρκία τον Ιούνιο με αφορμή το πάρκο Γκεζί.
Στο δικαστήριο βρέθηκε και η μητέρα του Ετέμ Σαρισουλούκ, του νεκρού διαδηλωτή.Οι συγκρούσεις με την αστυνομία ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου ότι ο αστυνομικός μπορεί να παρακολουθήσει τη δίκη μέσω τηλεδιάσκεψης.Οι διαδηλωτές κρατώντας κοντάρια προσπάθησαν να μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η τουρκική αστυνομία έκανε ρίψεις νερού και δακρυγόνων για να διαλύσει τους 2000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από δικαστήριο στην Άγκυρα.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 2 Δεκεμβρίου.Κατά τις συγκρούσεις συνελήφθησαν 81 άτομα. Από τα επεισόδια δεν έλειψαν οι τραυματισμοί και οι λιποθυμίες. Στα επεισόδια του Ιουνίου, σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένας αστυνομικός.Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην πολιτική του καριέρα, με τα επεισόδια να ξεκινούν από την Κωνσταντινούπολη για το πάρκο Γκεζί και να γενικεύονται σε όλη την Τουρκία ενάντια στην πολιτική καταπίεση.
http://gr.euronews.com/